Flere av gjenvinningsstasjonene i Midtre Gauldal og Melhus har hatt solid vekst de siste årene, og daglig leder Erik Fenstad i Envina venter et byks for gjenvinningsstasjonen på Støren siden den er blitt fornyet.

Fikk inn 2900 tonn

Gjenvinningsstasjonene fikk inn 2900 tonn, og det utgjør omtrent 100 kilo pr. innbygger om en inkluderer klæbyggene. totalt sett fikk Envina inn 10.213 tonn avfall, og av dette var halvparten restavfall som hentes av renovasjonsbilene.

Fornyelse på Støren

Envina har investert seks millioner kroner i fornyelse av gjenvinningsstasjonen på Støren. Av dette er fire millioner kroner gått til et nytt bygg.

– Det var ei brakke her som knelte, og det var ikke gode forhold for farlig avfall. Fylkesmannen ga oss tips om hvordan det burde være, sier Fenstad.

Nybygget har fått arbeidsrom for de ansatte og en hall der trekasser med ulike fraksjoner står langs veggene.

Kassene er for spesialavfall, og det er blitt slutt på at folk i halvmørket skal legge fra seg denne type avfall.

I stedet skal de ansatte slik Fylkesmannen har ønsket, ta imot avfallet på et bord ved døråpninga og så legge avfallet i riktig kasse.

Inne i hallen skal det være plussgrader, og årsaken er at dersom flasker med olje fryser, kan det bli søl fra dem.

– Vi har avtale med Veglo miljøservice fra Stjørdal om henting av spesialavfall, og de er innom i alle fall en gang i uka, forteller Fenstad.

Bedre plass

Ute er det satt opp gjerder og lyktene har fått ledlys for å gi bedre belysning i området. Kunder får bedre plass til å kjøre inn biler og Fenstad forteller at det er bliltt mer tydelig hvor avfallet skal kastes. Støren betong har laget en bås som markerer ett avfallsområde. Kjøleskap og frysere står foreløpig oppstablet i ett annet område, og skal hentes av firmaet ERP.

Flere steder er det montert sluk for å ta unna oljesøl, og sluk er koblet til oljeavskiller slik at olje ikke kommer på avveier.

Gjenvinningsstasjonen på Støren er åpen hver mandag ettermiddag og fredager på dagtid. Fenstad forteller at det ofte er hyttefolk innom på fredager.

– To-tre ansatte er knyttet til denne gjenvinningsstasjonen. Vi har en avtale med Midtre Gauldal ASVO om at de stiller med folk og så stiller vi med fagkompetanse. Arbeidsmiljøet for de ansatte er blitt bedre, sier Fenstad.

Mer kommer inn

Statistikken for gjenvinningsstasjonene på Støren, Lundamo og i Varmbu viser at besøket til gjenvinningsstasjonene øker. For Korsvegen er det ingen økning.

– I 2014 utvidet vi åpningstida på Lundamo og Støren, og da så vi at besøket skvatt opp på Støren, forteller Fenstad.

De siste fem årene har det vært 61 prosent økning for Støren, 51 prosent for Varmbu, 42 prosent for Lundamo og 0 for Korsvegen. Tallene viser også at det har vært bare 2,1 prosent økning for Støren fra i fjor til i år.

– Vi ser at Støren har hatt litt mindre økning enn gjenvinningsstasjonene på Lundamo og i Varmbu, og vi tror det skyldes byggeaktivitet og at folk dro til Lundamo. Framover vil Støren få en boost fordi anlegget er blitt bedre, tror Fenstad.

Seks ulike steder får besøk av miljøbil, og Fenstad opplyser at bruken så langt i år viser økning selv om det er sjeldnere besøk. I år har 215 personer brukt miljøbilen mot 181 i fjor.

Ikke ut i naturen

– Kundene er fullstendig klar over at de ikke skal hive maling i bekken. Hensikten med denne ordninga er at det skal være like enkelt å levere for dem som bor et stykke unna gjenvinningsstasjonen som for den som bor nær, og dette er ønsket av eierne, sier Fenstad.

Fenstad tror at gjenvinningsstasjonene fortsatt vil oppleve vekst i besøket, og han mener det kan skyldes kombinasjonen av økt velstand og at ungdom ikke synes det er kult å kaste søppel i naturen.

– Men jeg tror ikke det blir færre søppelbål. Villsøppel er et kommunalt ansvar, og ikke vårt, sier Fenstad.

Utbygging

Envina bygger for tida nytt hovedanlegg i Hofstad næringspark, og Fenstad opplyser at anlegget skal være ferdig i mars. Lundamo gjenvinningsstasjon står for tur for oppussing, og Fenstad forteller at eierne er varslet om dette ønsket.

MER PLASS: Ute er det blitt mer romslig slik at det skal bli lett for folk å ta seg fram mellom de ulike containerne. I bakgrunnen står daglig leder Erik Fenstad. Foto: Gunn Heidi Nakrem
SORTERING: Inne i den nye hallen er det satt opp kasser for spesialavfall, og det er de ansatte som skal putte avfallet i kassene. Foto: Gunn Heidi Nakrem