Fra nyttår går Klæbu ut av det interkommunale renovasjonsselskapet Envina som følge av kommunesammenslåing med Trondheim, og det får følge for selskapet. Øvrige eiere av Envina er Melhus og Midtre Gauldal.

Vil ha fra fond

Den ene konsekvensen er at Klæbu har satt fram krav om å få utbetaling fra fondet for innkrevd renovasjonsavgift.

Innkrevinga av renovasjonsavgift skal være til selvkost, men det hender at det er overskudd i perioder, opplyser ordfører Gunnar Krogstad som nylig ble valgt til leder for representantskapet.

– Klæbu har sagt at innbyggerne deres skal ha utbetaling fra selvkostfondet. Jeg ser ingen grunn til at Klæbu kan kreve noe. Hvis Klæbus innbyggere skal ha noe, må melhusbyggene og folk i Midtre Gauldal betale for det, sier Krogstad.

Hvor mye som står i selvkostfondet, blir ikke klart før regnskapet for 2017 foreligger, opplyser rådmann Katrine Lereggen. Året må naturlig nok være omme før regnskapet foreligger, og så kan det ifølge Lereggen, ta et par måneder før regnskapet er oppsummert og klart til framlegging.

– Ved årets slutt vet vi hvor stort fondet er, sier Lereggen.

Lereggen viser til at eierkommunene var ved opprettelsen av Envina, enige om at det skulle være et felles fond.

Ny medeier?

Det andre spørsmålet er om Melhus og Midtre Gauldal skal videreføre Envina slik selskapet er i dag eller om de to kommunene skal søke partnere. Envina har gjennomført store investeringer med blant annet bygging av nytt hovedanlegg i Hofstad næringspark.

– Vi må ikke gjøre noe fra 1. januar, og jeg ser ikke i glasskula hvordan det blir framover. Det er ikke klart nøyaktig hva som skjer når Klæbu går ut av Envina. Når det gjelder anlegget i Hofstad næringspark, er det lånefinansiert. Styret sier at Envina skal greie å betale anlegget selv om Klæbu går ut. Sannsynligvis tar vi en beslutning i 2018 om framtida for Envina, sier ordfører Krogstad.