Nesten halvparten av hjemmeboende som får hjelp til å legge opp medisiner av hjemmesykepleien får nå ferdigpakkede medisiner, med én pose for hvert tidspunkt på dagen. Posene ligger på rull i en dispenser. Allerede i løpet av året vil det bli gjennomført et pilotprosjekt med elektroniske dispensere. Framtidsvisjonen er medisindispensere som kan varsle fra, og til og med snakke, når pasienten skal ta medisinen sin.

Samarbeider

Kommunene Melhus, Midtre Gauldal og Skaun samarbeider om teknologi for håndtering av medisiner. Alle de tre kommunene innfører såkalt multidose i begynnelsen av mai. Kommunene har etter en anbudsprosess gjort avtale med Apotek1 om levering av ferdigpakkede medisiner. I et stort anlegg i Lørenskog pakkes posene med medisiner i ei maskin som inneholder flere hundre typer medisin. Mange kommuner har tatt systemet i bruk, og anlegget spyr ut én million brukerpakninger hvert døgn. Disse sendes ut til medisinrom hos hjemmetjenesten, og videre ut til brukere.

Slipper feilmedisinering

Forskning viser at det skjer en del feil under opplegging av medisiner i dosetter. Opptil ti prosent, hvis hvert minste avvik telles med. Ei maskin som fordeler medisiner ligger på promillenivå når det gjelder feil. Alle multidoseposene vil være utstyrt med pasientnavn, dato og klokkeslett for inntak. Også bilde av tablettene vil følge med som en ekstra kontroll.

Heidi Pallin Aaring er prosjektleder i velferdsteknologi i det interkommunale samarbeidet, og har jobbet med omlegginga siden november i fjor. Hun sier det har vært stor interesse for å ta systemet i bruk.

Heidi Pallin Aaring er prosjektleder i velferdsteknologi i de tre samarbeidense kommunene Melhus, Midtre Gauldal og Skaun. Foto: John Lerli

– Vi har intervjuet brukere og pårørende, og de har vært veldig positive. Nå i mai vil 150 brukere i Melhus kommune, 130 brukere i Midtre Gauldal og 70 brukere i Skaun få det nye systemet. Dette er litt under halvparten av alle heimeboende medisinbrukere. Flere kommer til i høst, og det kan også bli aktuelt å innføre systemet på sykehjem, sier Heidi.

Noen av de heimeboende fikk hjelp av hjemmesykepleien til å betjene medisindosetten, og de vil fortsatt få hjelp med den nye multidosen. Heidi sier det nye systemet er minst like enkelt å betjene.

Sparer ressurser

De nye engangsposene med tabletter legges opp for en periode på to uker. For dem som har hyppige skifter i medisiner kan det være praktisk å fortsette med dosett, i alle fall for de medisinene som endres ofte.

Marianne Thoresen har en prosjektstilling som kommunefarmasøyt i det nye samarbeidet, og sier at den største fordelen, ved siden av sikker tildeling, er at det sparer tid for dem som tidligere la hver enkelt tablett i dosett.

Marianne Thoresen er kommunefarmasøyt i en prosjektstilling i Melhus, Midtre Gauldal og Skaun. Foto: John Lerli

– Sykepleierne kan nå bruke tid og kompetanse på andre oppgaver, for eksempel mer pasient-rettet. Dette har vært den mest tydelige tilbakemeldinga fra hjemmesykepleien, sier Marianne.

Avdelingsleder i hjemmesykepleien i Nedre Melhus, Randi Havdal, ser fram til å ta det nye systemet i bruk.

– Vi ser det er ressursbesparende, og tror det vil fungere veldig greit, sier Havdal.

Mindre lager

Kommunene trenger ikke å sitte med så stort lager av medisiner, og kostnaden for pasientene blir også mindre. Kommunen må betale et pakkegebyr for medisinene, men ifølge Havdal er dette mye mindre enn det koster å ha egne sykepleiere som gjør det samme på medisinrommene rundt omkring.

I Norge er det i dag rundt 80.000 pasienter som får pakket medisin i multidose. Trondheim kommune tok i bruk ordninga allerede i 2006.

– Hva er grunnen til at dette først nå kommer i Melhus og Midtre Gauldal?

– Det er ressurskrevende å innføre systemet, og omstillingene er også ganske store. Hele kjeden fra lege og apotek til hjemmesykepleiere og pasienter skal involveres, og nye sikre prosedyrer må på plass. Nå er vi veldig glade for å være i gang, sier kommunefarmasøyt Marianne Thoresen.

Bedre oversikt

De som har jobbet med dette prosjektet har blant annet hatt dialog med legene når det gjelder hver enkelt pasient, for å lage nye medisinlister. Apotekene lager ny ordinasjonskort, som er ei liste over pasientens medisiner, og hvorfor vedkommende bruker dem. Lista kan ved behov også ligge heime hos pasienten.

Plasten i de ferdigpakkede dosene er laget i resirkulerbart materiale. Prosjektmedarbeiderne har allerede fått prøver på dispensere og eksempler på ferdigpakkede poser til «Ola Nordmann» for demonstrasjon. Det skal ikke være mulig å rive dem opp feil.

Randi Havdal er avdelingsleder for hjemmetjenesten i Nedre Melhus, og ser fram til å ta den nye medisinhåndteringa i bruk, i første omgang for knapt halvparten av heimeboende brukere. Foto: John Lerli
Dette er dosettene som gradvis blir mindre vanlig i Melhus, Midtre Gauldal og Skaun. Foto: John Lerli
Gammel og ny tid på medisinrommet. Små poser med riktig medisin for hvert tidspunkt på dagen rives av en rull i en dispenser. Foto: John Lerli