Statistikkene viser at juni i år er dårligere enn juni i 2016 og 2015, hvis man ser på antall laks som er tatt i Gaula, og antall kilo til sammen. Likevel er det uvanlig mange storlaks i år, og det er det som er det største trekkplasteret, uansett, sier Torstein Rognes ved Gaula natursenter.

Fiskeforholdene har vært fine, og nå har han veldig stor tro på helga som kommer.

–Vi ser det allerede nå. Bare i dag er det tatt over tjue lakser, forteller han på fredag formiddag. (Klokka 18.00 hadde dagens fangsttall steget til 35.)

Torsdag ble det tatt 105.

Viktig storlaks

Nedgangen i laksefangsten er ikke dramatisk, mener Rognes, og en midtevaluering av bestanden, viser at den er god.

–Statistikken viser bare antall fisk som er fanget. For oss er det viktigere hvor mange som er igjen i elva etter at fisket er ferdig, og jeg har en god magefølelse på det, sier han.

–Store lakser er viktig i forhold til biologi og genetikk. De har sterke gener og har overlevd mye, sier Rognes.

På Gaula natursenter myldrer det av fiskere som kommer innom i ulike ærend, og stemningen er god, forteller han videre.

–Det har vært virkelig trivelig i sommer!

Internasjonalt fiske

Også på Valdøyan/Valdum på Lundamo er stemningen god, og de har fullt belegg.

Entusiasmen rundt laksefisket er stor, selv om en del fiskere nok har valgt å droppe fisking i Gaula på grunn av strenge restriksjoner, regler og gjenutsetting, forteller hun.

Men de har også mange trofaste tilreisende på Valdøyan, som kommer tilbake, år etter år, og er like fornøyde. Mange av dem er utenlandske, og i en av de første ukene av årets sesong, var det hele sju ulike nasjoner samlet på campingen, forteller Nordhammer. Mens lokalavisa var på besøk, fikk hun til og med forespørsel om å ordne laksefiske til en gruppe kinesere.

Unni har i likhet med Torstein Rognes, stor tro på ei bra fiskehelg nå, og måler det i ektemannens interesse for å gå ned i elva.

–Når kailln orker å stå opp klokka fire for å å gå ut og fiske, da har jeg trua! ler hun.

Strenge fiskeregler

Vegard Hammerås jobber på Støren camping, og han forteller også om noe misnøye med strenge fiskeregler, men ellers god stemning.

De har stort sett fastboende campinggjester, som fisker laks år etter år, og en og annen gjest som kjøper døgnkort.

Statistikk over laksefangst i juni måned i Gaula. Kilde: Gaula.no