Guttenes drøm er slett ikke fjern. Under årets sesong har det blitt tatt flere storlakser på over 20 kilo og rekorden hittil i år, og på mange år, er på 23,1 kilo. Men under Villaksens dag på Støren ble det ikke tatt en eneste fisk i konkurransen.

- Vi har ikke vært borti noe heller, forteller Martin Bråten Granøien og Sigve Hustad som sine forsøk i elva.

- Hva skal til for å få laksen på kroken?

- Mange timer i elva og så må man være tålmodige, mener de. Plutselig kommer belønningen i form av stor fisk.

- Drømmen er få en storlaks på over 18 kilo. Da kan jeg legge stanga på hylla, smiler Martin.

- Mye bedre enn innesitting

Guttene er hovedmedlemmer i Støren jeger og fisk og da kan de fiske så mye de vil på valdet til foreningen. De tilbringer mye tid ved elvebredden. Når timene går uten napp kan det gå utover tålmodigheten, samtidig vet man aldri hva som rører på seg under vannflaten.

- Jeg kan bli lei ganske fort, men man må bare fortsette. Plutselig hopper en fisk og da er du helt «på» igjen. Det er artig å fiske og mye bedre enn bare å sitte inne, mener de.

Det er ikke alle på deres alder som deler deres fascinasjon for å sportfiske. Faktisk er det svært få. Fluebinder og sportsfisker Henning Moen hadde stand på Gaula natursenter. Han er bekymret for andelen «grå hår» i lakselva.

- Det er snart bare grå hår igjen, mener han.

Tiltak for unge

Han er usikker på hva som bør gjøres for å lokke flere ungdommer til elva, men trekker fram egne arrangementer for unge som et viktig tiltak.

Martin er usikker på hva som skal til for å få flere jevnaldrende interessert i laksefiske.

- Jeg har fortsatt ikke funnet ut av det, sier han.

Daglig leder ved Gaula natursenter, Torstein Rognes, var fornøyd med at mange trosset striregnet og tok del i Villaksens dag. Han forteller at natursenteret skal arrangere ungdomscamp senere i sommer.

- Det er viktig å gjøre laksefiske til et lavterskeltilbud, sier han.