Spørsmålet har jo dukket opp nå og da i lokale aviser de siste to-tre årene, enkelte partier har lekt med tanken, og spørsmålet var også nevnt i årets valgkamp i kommune- og fylkesting.

Etter enkelte debattinnlegg å bedømme skulle man nesten tro at kultursektoren går nedenom og hjem hvis ikke en får på plass et kulturhus, gjerne i forbindelse med et nytt rådhus i området Melhus sentrum.

For det første: Det kommer til å bli dyrt. Svindyrt. Det har vel politikerne allerede innsett. For det andre: Det finnes flere kulturhus i området rundt som kan nåes med buss eller bil i rimelig avstand, sånn som Støren kulturhus, kulturhuset i Orkland, Bautaen i Børsa, Trondheim med Olavshallen, og Stjørdal med Kimen som eksempler.

Rådhuset i Melhus begynner å bli nedslitt, det kan det være enighet om, og kinosalen eller kultursalen om du vil bør oppgraderes. I det siste året har kommunale etater begynt å bruke kontorlokaler i Melhuset, som Melhusbanken flyttet fra når de inntok sitt nye bygg i år.

Andre etasje i Melhuset inneholder 60 kontorer som banken var såre fornøyd med den tiden de midlertidig var der, kommunen burde kunne benytte noen av disse kontorene i en overgangstid før julenissen kommer med en sekk med penger igjennom pipa på rådhuset.

Den kommunale musikkskolen sliter med lite plass, kanskje noen av kontorlokalene i rådhuset  kan frigjøres når en del etater flytter over til Melhuset? Kultursalen i rådhuset kan endres til det bedre med enkle midler, et skrekkeksempel er trappene som er plassert på begge sider av scenen:

Trapp i kinosal. Man må ha akrobatiske evner og lang fartstid på sirkus for å entre disse på folkvis, ihvertfall for eldre, og det må da kunne la seg gjøre å rette på disse så folk kan gå opp og ned i dem uten å måtte gå på snørra. Foto: privat

En lysrekke i taket bakerst på scenen kunne også gjort seg så man slipper å stå bak der i stummende mørke når lyskasterne står står rett inn forfra, ihvertfall et must for et kor som står med noter i hånda og skal prestere på scenen! Men det er vel kanskje en strategi å la ting forfalle for å rettferdiggjøre et nybygg som koster flesk.

Trøndertun sitt nye konsertlokale ble nevnt for noen år tilbake kan jeg huske, der finnes det lydanlegg og akustikk i verdensklasse. Problemet der er vel tilgang på parkering ved større arrangementer, ihvertfall ble saken tydeligvis lagt død.

Har man problemer med for mye penger i Melhus kommune, har jeg et godt forslag. Hva med alle grendehus rundt omkring i storkommunen vår, bare her på Hølonda har vi flere hus og  lokaler som kunne vært tilgodesett slik at vi slipper å ligge søvnløse om nettene for økonomien som balanserer så vidt.

Jeg nevner i fleng: Landbruksmuseet, skimuseet, Grendstuggu, Vonheim, Tømmesdalen grendahus, Korsvegen Bedehus og Gåsbakk Misjonshus. Alle lokaler sliter mer eller mindre med den økonomiske biten, forsikringer og galopperende strømpriser, samt nødvendig vedlikehold på bygningsmassen presser på. Det er jo grenser for hvor mange ganger i året man kan arrangere loppis og andre arrangementer for å holde hjula i gang.

Så var det dette med kultur da. Ser man etter, er det masse kultur som blomstrer på landsbygda, kor, korps, arrangementer som konserter og revyer gjennomføres utover distriktet vårt, på tross av skriket om nytt kulturhus i Melhus sentrum.

Eksempel: Bare her på Hølonda har vi avviklet en revy i Vonheim i mai i år som gikk for fulle hus og stormende jubel i flere kvelder, til og med folk fra stor-Mælhus kom kjørende utover igjennom tusen svinger mot Jåra og UL Framsteg sine lokaler! Men de fikk valuta for pengene!

En konsert i hornmusikklaget sin regi samlet folk i Grendstuggu i mai, der en gjeng med fylkesmusikere som kalles Quintus sammen med solist Tricia Boutte fra New Orleans holdt et fyrverkeri av en konsert, med jazz av meget høy kvalitet. En helt utrolig opplevelse!

Nok et eksempel på kultur: konsert i Grendstuggu i september, med Anna Lundquist Langen trio, tolv utvalgte låter fra sitt prosjekt Tekst og Tolkningskunst som virkelig kalte på våre følelser for god musikk, samt visuelle kunstbilder via en skjerm der kjente kunstnere hadde tatt utgangspunkt i Anna sine nydelige tekster.

Anna Langen trio. Nok en flott opplevelse for vi som var til stede! Og for noen musikere hun hadde med seg. Alt dette uten en ny kultursal i Melhus sentrum. Sistnevnte forestilling hadde forøvrig fortjent et større publikum, men sjansen til det kan du få på Røros Hotell og Storstuggu den 20. januar neste år. Foto: privat

Poenget er at masse opplevelser kan du få i mange forsamlingshus rundt om i kommunen vår, igjennom hele året! Lag og foreninger rundt om har masse arrangementer, idrett er kultur, musikk er kultur, museer er kultur, andre lokale arrangementer som samler folk er kultur.

Et annet godt eksempel er de ulike idrettslagenes aktiviteter. Nevner bare et par her, som NM i vannski på Hjultjønna, et flott arrangement som lille Svorken Vannskiklubb tok på seg i år. Tenk det! Et flott NM, godt vær, masse folk og gode prestasjoner på vannet.

Så mye gode krefter rundt omkring, som gjør en stor innsats med økonomien som risikosport. Eller IL Leik sin  fotballcup i juni måned på Korsvegen, samler masse lag i aldersbestemte klasser, et tilbud som er virkelig populært.

Alt dette gjør at folk kan trives også utenom sentrumsområdene, og gjør livet levelig. Til våre politikere som skulle oppdage en god slump penger i sine sprengte budsjetter eller i tilfeldige kontorskuffer, så har vi mange aktører i området vårt som har god bruk av litt likvide midler. Et nytt rådhus og et splitter nytt kulturhus bør ikke stå først i køen av byggesaker.

Per Erik Kufås, Hølonda