Mandag er det lokalvalg. Etter å ha vært med i lokalpolitikken de siste åtte årene er det mange og reflekterende tanker som har dukket opp den siste tiden før jeg skal stemme, noe jeg skal gjøre på selve valgdagen som jeg alltid har gjort.

Aller først vil jeg dele noen dystre tanker jeg har hatt og fikk bekreftet ytterligere i dag, tirsdag, knapt en uke før valget. Jeg besøkte en person på 54 år som ifølge seg selv og var en realitet, ble flyttet fra Mosgrinda på Lundamo til Buen på Melhus. Sterkt imot sin egen vilje. Det ble et møte med sterke følelser, også for meg.

Slike flyttinger er skammelige! Melhus kommune kan godt skryte av at de nå ikke har utskrivningsklare pasienter på St. Olavs Hospital. Hva om de øverste politiske ansvarlige i samme omgang fortalte at de også har et stort ansvar av at alt på ingen måte er på plass enda?

Så til Melhuslista som jeg representerer i denne perioden i eldrerådet og som varamann i Utvalg for helse, omsorg og kultur. Jeg har jo i lengre tid forstått at Melhuslista har blitt et borgerlig politisk gruppe som til dette valget omtrent stiller med helt nye personer på sin valgliste utenom noen av de øverste plassene. Men i motsetning til flere av de 37 representantene i kommunestyret  eller politiske utvalg som har skiftet parti eller har blitt uavhengige, har jeg valgt å fortsette å representere det partiet jeg ble valgt inn for og ikke skifte underveis midt i kommunestyreperioden.

Det blir så feil overfor velgerne som har stemt på de forskjellige partiene og er ikke med på å øke tilliten for de politiske partiene og politikerne. Kan den lave valgdeltagelsen i kommunevalgene ha noe med dette å gjøre?

Jeg har trivdes i det meste av tiden i Melhuslista jeg, men fikk en liten nedtur da eldrerådet sendte en generell uttalelse om å se på all boligutbygging i Melhus samlet da det ble snakk om utbygging av nytt boligfelt på Ler. En politisk utnevnt person i eldrerådet ble sett på som inhabil av utbyggeren, en sentral person i Melhuslista.

Det ble et hovedoppslag i Trønderbladet og en sak i kommunens kontrollutvalg som også understreket at den ene politiske utnevnte personen var inhabil. Juridisk riktig behandlet og vedtatt ja, men var denne generelle anmodningen fra eldrerådet en så stor sak da? Tydeligvis. Vi i eldrerådet var jo noen godt eldre personer vi og hadde ikke fått med oss riktig behandling av en slik sak. Vil understreke at dette er min egen offentlige mening som medlem av eldrerådet.

Jeg var også med på den uttalelsen og når, kall det angrepet mot eldrerådet, så ble jeg også det av personen fra mitt eget parti som var fra Sigmund Gråbak. Jeg likte ikke den, men ikke så mye at jeg ga uttrykk for det. Det er vel slike ting man må tåle.

Melhuslista ble dannet før kommunevalget for åtte år siden med samme Gråbak og Tore Johansen. Den gangen sto den ikke for å være en borgerlig gruppe, en påstand jeg kommer med ut fra at Tore Johansen uten forespørsel ble satt opp på Melhus Høyre sin valgliste. Han fikk klart og tydelig fjernet sitt navn fra den listen nokså hurtig.

Det ble også understreket den gangen at Melhuslista skulle være en nærmest bygdeliste uten noen tilknytning til politiske partier, bare opptre som nærmest som en vaktbikkje mot de andre partiene. Nå har den samme Gråbak gått offentlig ut og angrepet sitt samarbeidsparti Senterparti, men kan likevel være med på å samarbeide med de for å få til en borgerlig styringsgruppe i Melhus kommunestyre. Jeg har ikke et borgerlig politisk grunnsyn og er en av årsakene sammen med helt andre enn politisk å fortsette som en representant for Melhuslista.

Forstår ikke helt dette med det videre samarbeid mellom de tre partiene som utgjør flertallet i kommunestyret heller nå. Heller ikke helt hvordan samarbeidsklimaet i dagens flertallsgruppe i Melhus kommunestyre og formannskap fungerer med angrep og utmeldelser fra det ene partiet til det andre for å plutselig å bli ordførerkandidat, da tenker jeg på Melhuslista og Jorid Jagtøyen.

Tanken på posisjon har dukket opp som det viktigste, ideologien kommer i andre rekke. Det gjelder ikke bare hos meg, men også mange andre.

Noe annet jeg heller ikke forstår er at et parti som ligger meget godt an for å få ordførervervet etter valget, har hengt seg opp i om det skal brukes ordet dement eller demens og viser til Nasjonalforeningen for folkehelsen som tydeligvis heller ikke bruker ordet dement nå. For oss som har opplevd dette på meget nært hold betyr det ikke noe annet i en slik situasjon at det er tøv og tull å bruke tid på dette i denne viktige saken som det pr. i dag ikke finnes medisinsk løsning på, kun en stor økning på antall av rammede. Noe irritert på meg selv også for å bli med på en slik diskusjon på Facebook.

Jeg har ikke vært med som medlem i Melhuslista, til nå har det ikke vært noe direkte medlemskap der. Til slutt vil jeg ta med en stor feil som Melhus kommune lot skje, nemlig å stenge ned avfallsplassen på Lundamo. Det er ikke bruk for den er svaret når det spørres om hvorfor kommunen som en av eierne godtok dette. Gjett hva folk som så på  den som noe nyttig på Lundamo  gjennom mange år mener om den avgjørelsen og det var det ikke bare innbyggerne på Lundamo som gjorde.

Alt dette er som nevnt noen refleksjoner opplevd på nært hold. Det er også helt andre årsaker at jeg gir meg med lokalpolitikken uten noen som helst tilknytning eller medlemskap i noe parti etter valget.

Likevel skal jeg selvfølgelig stemme på mandag, en stemmegiving jeg skal holde helt for meg selv ved årets valg.

Så blir det til slutt to møter i eldrerådet før det hele det lokalpolitiske livet i Melhus kommune er over hvor vi også skal arrangere Eldres dag 28/9.

Kanskje kan det komme flere lokalpolitikere enn i fjor på Eldres dag? Temaet eldrebølgen er jo, med rette, viktig å snakke om også politisk. Kanskje kan det vises med å møte opp på denne dagen også?

Tor Arne Granmo

Melhuslista