Første stopp var hos grønnsaksbonden Kåre hos Lundamo Grønt og Godt. Der diskuterte vi landbrukspolitikk, matjord og skolehager og fikk smake på herlige, sprø sukkererter og saftige bringebær.

Bringebær og sukkererter – to av mange smakfulle opplevelser fra Lundamo grønt og godt. Foto: Jonas Boulifa

– Dette er landbruk for framtida! Lundamo Grønt og Godt på Melhus er rett og slett en inspirasjon for jordbrukspolitikken på Stortinget. Dette er nøkkelen til matsikkerhet og matkunnskap over hele landet, sier MDG-nestlederen.

Ingrid Liland hilser på den fine hønseflokken på gården.  Foto: Jonas Boulifa

For oss i MDG er det en selvfølge at barn og ungdom bør komme i kontakt med hvordan mat produseres. Kommunen må benytte seg av kompetansen og engasjementet som finnes hos matprodusenter som Kåre på Lundamo. Å etablere skolehager er en av de beste måtene man kan legge til rette for at elevene får tilgang på praktiske læringsarenaer.

Flere og flere er opptatt av innholdet i maten de spiser, og grønnsakene Kåre produserer her et eksempel på mat av høy kvalitet. Han har erfart at det finnes stor etterspørsel etter lokalproduserte grønnsaker i sesong, og at kundene i Reko-ringen og på gårdsutsalget er takknemlige for at det finnes et slikt tilbud.

I framtidas Norge er vi avhengige av å produsere mer av maten vår sjøl. Derfor er det enormt viktig å ta vare på den matjorda vi har. Når andre partier vil bygge ned kommer de til å møte sterk motstand fra oss. Både Trøndelag og Melhus har mange ganger ligget på norgestoppen i å regulere mest matjord til andre formål. Det kan vi på ingen måte fortsette med.

– Dagens landbrukspolitikk gjør det vanskelig for små produsenter, og spesielt grønnsaksprodusenter. Landbruksministeren fra Senterpartiet viderefører en politikk som har pågått i mange tiår, der vi får større og større fjøs, men færre og færre bønder og mindre jord i bruk. Det er dårlig bruk av norske ressurser, for Norge er et land med desentralisert ressursgrunnlag. MDG vil tvert imot ha høyere sjølforsyning basert på norske ressurser. Det betyr mer småskala produksjon av grønnsaker og bedre bruk av beiteressurser, sier Liland.

Småskala grønnsaksproduksjon som hos Lundamo Grønt og Godt gir vesentlig høyere avkastning per areal enn kornproduksjonen som omkranser grønnsaksåkeren. Det store mangfoldet av vekster gjør at Kåres produksjon er mer robust både mot skadedyr og værforhold i dyrkingssesongen enn en monokultur ville vært.

Klimaendringer kan gjøre at plantesykdommer og skadedyr vi tidligere har vært skånet for, brer seg nordover til våre breddegrader. Derfor må arbeid for å utvikle og bevare mangfold i grønnsaksproduksjonen stå sentralt i fremtidens landbrukspolitikk.

Når regjeringa ikke bruker anledninga til å gjennomføre politikk som tar norsk landbruk i retning av økt selvforsyning, er det enda viktigere at vi gjør det vi kan lokalt. Det innebærer å verne matjord mot nedbygging, men et annet konkret tiltak kan også være at kommunens tjenester handler mer mat fra lokale produsenter.