Den 22. mars 2022, stemte flertallet i kommunestyret ned et forslag fra Melhus FrP, om årlige bruker- og pårørendeundersøkelser. Undersøkelser som kunne formet strategier og sagt noe om behovet i budsjetter.

Tanken synes å være «det vi ikke vet noe om trenger vi ikke å prioritere». Slik fortsetter kommunen med en eldreomsorg som er basert på fingeren i være og ikke faktaopplysninger. En eldreomsorg som setter livene til de eldre på vent, som om de har all verdens tid til å vente på et godt og verdig tilbud.

Det hjelper heller ikke de eldre at partier diskuterer eldreomsorgen rundt en bålpanne eller betaler for dyre annonser i aviser og andre kanaler, som formidler at de i stor grad vil prioritere eldreomsorgen. Sannheten vitner om noe helt annet.

For i tillegg til at en rekke partier lokalt ikke ønsker å vite hvordan brukerne opplever tjenestene, kuttet regjeringen (Sp, Ap og budsjettpartner SV) i investeringstilskuddet for tilrettelagte boliger for eldre. De avviklet også FrP-initierte tiltak som eldreombudet og stanset prøveprosjektet for statlig finansiert eldreomsorg. Prosjektet viste fantastiske resultater både blant brukerne, pårørende og ansatte, og ville sørget for at eldreomsorgen er like god i hele landet. Det ble for dyrt å bruke de pengene på eldreomsorg som man faktisk trenger.

Den 27.august kunne vi også høre på TV2 at Melhus kommune vant en pris for beste eldreomsorg. I beste sendetid. Kommunen vant en pris for å ha en god plan for kvalitetsforbedringsarbeid, ikke for beste eldreomsorg. Det er stor forskjell mellom teori og praksis, og her finnes mange historier i kommunen som minner om alt annet enn god eldreomsorg. Joda, det er fint å ha en plan for forbedring, men å surre det sammen med at kommunen har den beste eldreomsorgen, det tror jeg skuffer mange. Både de som er avhengig av kommunens tjenester og ansatte.

De ansatte i kommunens helse og omsorgstjenester gjør en formidabel jobb. Men er de lyttet til? Jeg har i alle fall aldri sett eller hørt om resultater fra ansatte undersøkelser. Anonyme undersøkelser, der ansatte føler seg trygge på gjennomføringen og at de ikke kan identifiseres.

Joda, det koster å drive god eldreomsorg, men pengene finnes. Det betyr imidlertid at man ikke kan sitte på rådhuset og kaste penger ut vinduet, og vi må starte med å få på plass et eldreombud i kommunen og gjennomføre årlige bruker- og pårørendeundersøkelser. Det er på tide at eldreomsorgen drives av faktaopplysninger, ikke fingeren i været: tilfeldige inntrykk, magefølelse, ideologi eller at ledere har snakket med ledere.

Hege Annette Olstad

Kandidat for Melhus FrP