Skrevet av Per Erik Kufås

Dette er markedskreftene i et nøtteskall, det som ikke fører til overskudd skal skjæres bort, uansett følger for de som rammes. Og det er mange som rammes i dette langstrakte landet. Og nedleggingsvedtaket gjøres uten at alternativet er etablert, desverre.

For oss på Hølonda er det mange "black spots" ennå rundt om, og da kommer spørsmålet om utbygging av mobilmaster opp, og det koster penger. Og hvis ikke utbygging er lønnsomt, så havner det bakerst i skuffen, til noen hoster opp penger.

Tømmesdalen

Tømmesdalen er endelig på mobilkartet etter flere års press, men flere master må opp for å dekke behovet. Og et fullgodt og rimelig alternativ er det ikke for de offentlige etater, bedrifter og private som er avhengig av en rask og effektiv internett-tilgang i jobbsammenheng og privat, der alt skal løses via en pc.

Alle skulle helst ha hatt en digital postboks, NAV vil helst at du sender en mail, arbeidsplassen din bruker mail i sin kommunikasjon med deg som arbeidstaker, de offentlige ser helst at du er på nett, i det hele tatt: Uten pc er du snart dødsdømt.

Samfunnsoppdraget

Telenor hadde et statlig samfunnsansvar de, i utgangspunktet. Telefonforbindelse til alle uansett hvor du bodde, som også skulle ta hensyn til en spredt bosetting i dette landet.

En tverrpolitisk enighet om at folk også skulle kunne bo i distriktet har hersket i stortings-korridorene helt frem til nå, men vi ser at på mange områder er denne målsettingen forlates eller uthules.

For å sitere våre lokale politikere her i Melhus, de sier: Lokalt er vi beredt til å gjøre vår del av jobben, og vi skal være på hugget både mot leverandørene, mot fylkeskommunen og fylkesmannen, og mot staten. Men det er Stortinget og regjeringen som må ta det største løftet, skjære igjennom og ta inn over seg at internettilgang for alle er helt nødvendig for oss som lever i det 21. århundre.

Folk flest

Her kom et vesentlig poeng. Storting og regjering. Det er her dette må løses. Samfunnsoppdraget.

Skal det bo folk i distriktet lenger, eller skal alle forlate sine boliger på landsbygda og flokke seg sammen i sentrum av byer og tettsteder der det "lønner" seg for samfunnet å ha folk boende?

Telenor må instrueres til å legge ned planer om å fjerne kobbernettet til fiberbredbånd er bygd ut. Da først er oppdraget fullført, en distriktsvennlig planlegging av infrastruktur som gjør at "folk flest" fortsatt kan bo spredt i dette landet. "Folk flest." Et sitat fra et visst parti som kom seg inn i regjering i 2013. Nå er det på tide å ta samfunnsansvaret.