– Jeg er lettet over at vi nå har fått mobildekning, og jeg vil sende en takk til alle som har stått på for å få bygd den nye basestasjonen, sier hovinsbyggen Endre Esphaug.

Tungt uten nett

Esphaug bor i Tømmesdalen, og driver næringsvirksomhet hjemme på gården. Uten verken mobildekning eller internettdekning slet han med næringsvirksomheten, og det var ikke lett for barna å gjøre lekser som de skulle gjøre på nettbrettet de hadde fått med hjem fra skolen.

– Jeg har reist gjennom hytteområder med fine hytter og der har de hatt mobildekning. Det er tydelig at strategien når det gjelder nettdekning, er endret. Nå kan jeg si opp fasttelefonen, sier firebarnsfaren.

Sønnen Ellev (9) var med på den høytidelige åpninga av den nye basestasjonen i Tømmesdalen, og er strålende fornøyd med at han kan bruke internett slik andre skolekompiser kan.

Sikkerheten

Hovinsbyggene har stått på i flere år for å få mobil- og internettdekning i Tømmesdalen. Det har handlet ikke bare om å gi lokale innbyggere tilgang til mobil og nett. Gjennom Tømmesdalen går en fylkesvei, og fylkesmannens beredskapssjef har vært bekymret for sikkerheten for dem som ferdes langs veien. Bekymring har det også vært hos Hovin IL som driver Kvennabakken skianlegg der små og store ferdes året rundt. Heller ikke der var det mobildekning. Ulykker har gjort inntrykk på folk, og har ført til hovinsbygger har påpekt at det hastet med mobil- og internettdekning.

Mange å takke

– Dette er en stor dag og det blir som en Oscar-utdeling med mange å takke, sa ordfører Gunnar Krogstad da basestasjonen skulle høytidelig markeres på tirsdag.

Den første delen av åpninga var lagt til Tømmesdalen grendahus, og det var stort oppbud med representanter fra fylkesmannen, fylkeskommunen, Melhus kommune og Telia. Telia er første selskap til å etablere seg i basestasjonen mens Telenor vil komme i løpet av året. Det er også satt av plass til andre aktører i basestasjonen. Om en er i nød og har Telenor-abonnement, kan en likevel få ringt etter hjelp allerede nå dersom en tar ut simkortet og ringer 112.

Ordføreren takket blant annet beboer Endre Esphaug, idrettslaget og kommunestyremedlem Svein Hovin for at de har stått på for å få lyd i mobilen. Dessuten takket han samarbeidspartnerne.

1,6 millioner

Basestasjonen er blitt til etter Haga-modellen der ulike aktører samarbeider. Åslaug Haga (Sp) kom i sin tid på at ulike offentlige og private aktører kan spleise på utgiftene, og denne modellen brukes i Trøndelag. Basestasjonen som er bygd på en høyde i Tømmesdalen, koster rundt 1,6 millioner kroner. Fylkeskommunen og Telia har gått inn med en andel hver av utgiftene.

– Nettilgang er blitt en nødvendighet i dagens samfunn, og det handler om mer enn underholdning. Det handler også om næringsvirksomhet, skoleelevers tilgang til læringsverktøy på internett, om beredskap i en pågående situasjon, hjelpemidler for helse og omsorg og for at vi kan løse daglige oppgaver på en god måte. Vi kan ikke godta at ikke hele landet har tilgang til et sikkert nett, sa Krogstad.

– Nasjonal løft

Krogstad mener at folk om noen år vil undre seg over at det var nødvendig å måtte kjempe for å få nettdekning.

– Vi må ha et nasjonalt løft, sa Krogstad.

Melhus kommunestyre har satt av midler til å betale kommunal egenandel for nye prosjekter. De neste prosjektene ifølge fylkeskommunen, er henholdsvis på Gåsbakken der 175 husstander skal hjelpes og på Ler øst for å hjelpe 168 husstander.

– Den første gangen vi var i Tømmesdalen, tenkte vi at det aldri ville bli noe av at det ble mobildekning der, sa prosjektleder Pål Magnar Dahlø i Trøndelag fylkeskommune.

Mens fylkeskommunen før fokuserte på at utbygging skulle skje i folkerike områder, er strategien endret til at det skal bli dekning i alle fall langs fylkesveiene. I Trøndelag er det nå mobildekning langs 70 prosent av fylkesveien, opplyser Dahlø.

Mobildekninga er gradvis bygd ut, og fylkesveistrekninger langs Benna, i Tømmesdalen og i Seterdalen er blitt kvitt det «sorte hull» slik teleselskapet og fylkeskommunen beskriver det.

For flere

– Skal norsk næringsliv klare å ta nye steg, må vi ha bedre dekning. Privatpersoner gjør også mye på nett. Kan vi si at noen ikke skal ha nettilgang, sa Per Olav Skurdal Hopsø som er leder for fylkeskommunens transportutvalg.

Skurdal Hopsø viste til at fylkeskommunen er i gang med å lage en strategi for bedre nettdekning, og han viste til at fylkeskommunen har satt av 13 millioner kroner til denne satsinga.

Nye prosjekter som er underveis i distriktet, er basestasjon i Råbygda i Skaun. på Høgkjettil i Midtre Gauldal og Skarven i Holtålen. Disse prosjektene er ifølge Dahlø, vedtatt finansiert, men ikke bygd. Fylkeskommunen er i gang med anbudsrunde for ny rammeavtale for bygging av basestasjoner og åtte har meldt sin interesse.

Lokalt initiativ

Også Telia berømmet det lokale initiativet, og prosjektleder Erik Kværnmo ga også ros til fylkeskommunen for bruk av spleisemodellen.

En annen som har lagt merke til kampen for å få mobildekning i Tømmesdalen, er regionsjef Tommy Johansen i OneCo Telecom. Johansen er tidligere ansatt i Telia, og han overrakte til alles munterhet fotprotesen han fikk da lokale ildsjeler hadde en skjetsj i Kvennabakken skianlegg for å dramatisere hva som kan skje om det ikke er mobildekninga når ulykka er ute. For det har hendt at folk har brukket foten i området. Fotprotesen har Johansen hatt på kontoret fram til han tirsdag overrakte den til Endre Esphaug med påskrift om at oppdraget er utført.

Regionsjef Tommy Johansen ga tilbake fotprotesten han fikk under en aksjonskveld i Kvennabakken skianlegg. Nå er oppdraget utført, opplyste Johansen til hovinsbyggen Endre Esphaug.

– Det er utrolig morsomt å se resultatet av arbeidet, sa Johansen.

Beredskapssjef Dag Otto Skar fra Fylkesmannen i Trøndelag opplyste at fylkesmannen har bidratt med 8,1 millioner kroner i skjønnsmidler til kommunene for å få til bedre mobil- og internettdekning, og han minnet om at bedre dekning er viktig for samfunnssikkerheten.

Snorkutt

Etter talene i grendahuset gikk følget opp den bratte bakken til den nye basestasjonen. Den røde snor var avglemt, og i stedet ble en provisorisk plastsnor benyttet da ordføreren med lånt foldekniv skulle foreta snorkutt.

Basestasjonen har batterikapasitet for 5–8 timer. Skulle batterikapasiteten ha vært lenger enn minstekravet på fire timer, ville det ha vært nødvendig med en ekstra hytte med batterier ifølge regionsjef Tommy Johansen.

Regionsjef Tommy Johansen ga omvisning inne i basestasjonen.