Fredrik Riseth har hatt en strålende innledning på sesongen med sprintfinale på Beitostølen og norgescupseier i samme øvelse på Gålå sist helg. 22-åringen er derfor en aldri så liten outsider til lørdagens verdenscupsprint på Lillehammer. Melhus-gutten kan vise til semifinale fra Drammen tidligere og er klar til å ta neste steg.

- Jeg håper at jeg skal ha tatt noen steg siden den gang (Drammen) og da synes jeg det er naturlig å håpe på en finale. Jeg liker løypa på Lillehammer og det er min beste stilart (klassisk). Jeg føler at jeg må være såpass tøff å si det og så får vi se om det oppnåelig. Men det er en drøm, sier han.

For å klare skal han gjøre det han kan best: gå fort på ski. Farens råd er å tenke at verdenscupsprinten bare er en vanlig konkurranse. Men bare ved å tenke sånn går man litt i fella, mener Riseth.

- Jeg må ta en prat med ham om det, sier 22-åringen med smil.

- Aldri greit å ryke

- Blir du skuffet om finalen ryker?

- Jeg kan ikke si at jeg blir skuffet. Jeg kommer nok til å føle på der og da, at jeg er skuffet når jeg ryker ut. Men sånn må det være, man skal aldri synes det er greit å ryke ut. Om jeg kommer til en semifinale så er det fortsatt et godt skirenn og på sett og vis bør jeg nok være tilfreds med det, mener han.

Så betyr det også litt hvordan han eventuelt ryker ut.

- Gjør jeg noe dumt som kunne vært unngått, da blir jeg selvfølgelig skuffet. Men hvis du merker at du ikke var bedre, da er det kanskje ikke så mye å være skuffet over. Da må du hjem å jobber mer. Men jeg håper selvfølgelig på en finale, legger han til.

Rolig før start

Arbeidsoppgaver er et nøkkelord for toppidrettsutøvere. Slik er det også for Riseth. Og så bruker han dagene i forkant til å planlegge godt. Han kjenner OL-traseen godt og gikk en god sprint der i fjor i Skandinavisk cup. Likevel kan det hende han ser noen videoer på YouTube for å se hvordan andre utøvere har løst sprint der tidligere.

- På renndagen er det ikke så mye som gjenstår. Da går alt av seg selv, siden du har planlagt godt i forkant. Før start gjør jeg ikke så mye. Jeg tar en liten løpetur på morgenen før prologen, tester litt ski og så er vi der. Da er jeg som regel på hugget og mentalt til stede etter å ha jobbet opp mot dette noen dager, forteller han.

OL-drømmen

Da han gikk verdenscupsprint i Drammen var det full spiker fra start til mål. I 2015 tok kreftene slutt i semifinalen, men han har bygget mye kapasitet på to og et halvt år. Taktisk har han også forbedret seg mye. Det gjelder å være forberedt på ulike scenarioer hvis plan A går skeis.

- Jeg ser litt an på hvordan heatene er, dagsform og slike ting. På Gålå syntes jeg det funket bra å ta kontroll og ligge i front. På Lillehammer er løypa bredere og man møter motstand på et høyere nivå. Da må jeg kanskje være litt smartere, posisjonere kreftene litt og se an. Men jeg liker veldig godt når jeg har god kontroll og kan styre showet litt selv, sier langrennsløperen, som denne sesongen satser litt ekstra på sprint. Riseth mener veien til flere verdenscupstarter er kortere via sprint. At klassisk sprint står på OL-programmet i Sør-Korea er selvsagt heller ikke uten betydning. Sesongstarten har vist at Riseth, med VM-sprintgull både som junior og U23-løper, kan være aktuell for den den største scenen av de alle.

- Det er ikke til å legge skjul på at det er en OL-øvelse jeg skal gå til helga, det er derfor jeg synes det er ekstra artig å få muligheten. Hittil synes jeg at jeg har levert godt nok til at jeg kan være aktuell eller at drømmen i hvert fall kan leve videre. Det skal godt gjøres å gå så bra på Lillehammer at man fortsatt kan være aktuell, men det er det jeg trener for, understreker 22-åringen.