Den unge senioren hadde en oppgave i Salt Lake City: En god prestasjon på sprinten. Det ble seier etter en meget godt gjennomført sprintdag. Melhusbyggen gikk fort fra morgenen av.

Les også: Sprintgull til Fredrik Riseth

Les også: Optimisme hos storebror (for abonnenter)

– Jeg var litt usikker på formen på forhånd da jeg hadde tett nese i forkant, men formen var til stede, smiler 21-åringen.

I finalen ble det et meget suverent gull.

Han gjentok plasseringen fra det forrige mesterskapet, junior-VM i Kasakhstan for to år siden.

Riseth innfridde til fulle alle forventninger, både egne og andres. Like etter målgang var han tydelig beveget. Tårene kom.

Ser muligheter

Anders Byström har vært lagleder begge gangene det er blitt VM-gull. Han er til daglig rekrutteringslandslagstrener.

– Jeg får håpe at jeg kan være leder for deg også på et VM eller OL, smiler treneren til den utrolige sprinteren.

– Det er klassisk sprint under OL neste år. Det hadde vært moro om jeg ble så god at jeg kunne være med der, sier vinneren.

Familien tett på

Da han vant i Almaty for to år siden, var han den eneste fra familien. De rakk ikke å få visum. I år var både de to brødrene og mor og far til stede og opplevde det store øyeblikket. De så en fantastisk gjennomføring i alle de fire opptredenene sprintdagen.

Tenker alt

Om det er sprint som Riseth utmerker seg mest på, tenker han bredt.

– Sprint har så langt vært min styrke og er nok fortsatt det, men jeg ønsker å kunne hevde meg på alle distanser, sier melhusbyggen.

Resultatene på lengre distanser har han tro på skal bli bedre.

– Føler ikke at jeg helt har fått vist hva jeg er god for på distanse ennå. Jeg har mer inne.

Retur til Gardermoen

Det er snart to uker siden Riseth kom til USA. Han fikk mange døgn 1700–1800 meter over havet og nyttig erfaring. Nå er det igjen lavlandet som gjelder. Torsdag er han tilbake i fedrelandet. Han lander på Gardermoen og er åpen for en tur til NM-uka på Hadeland, bare noen få mil fra hovedflyplassen.

– Men skulle jeg være sliten, kan jeg forlenge med en billett til Værnes, og det kan nok være at jeg vil merke både den lange reisen og tidsforskjellen, sier heltids-skiløperen. Studieplassen på NTNU er satt på vent.

– Motivasjonen min for å studere økonomi er ikke den samme som den jeg har for å bli bedre i skisporet. Derfor fokuserer jeg på skigåinga.

Tenker på alt

I tillegg til å tenke fysisk trening bruker andreårssenioren mye tid på taktikk.

– Jeg er blitt mer opptatt av taktiske sider og spesielt i sprint. Jeg bruker tid på å lære meg løypene både fysisk ved å gå dem, men også studere film, kart og profiler. Så tenker jeg mye på selve utførelsen, hvordan å best mulig løse prologen og gå gode heat billigst mulig.