Men U23-verdensmesteren fra i vinter har ikke inntatt hvilestolen frivillig. Etter å ha sprintet inn til gull i USA reiste han hjem til Norge for å gå NM-stafett for Byåsen. Det endte i full kollaps og forklaringen var at melhusgutten led av jetlag. Han tok likevel en tur til legen dagen etter for å utelukke sykdom. Det varte og rakk før prøvesvarene kom og en utålmodig Riseth oppsøkte fastlegen på nytt. Nærmest mens han satt på venterommet kom svarene fra prøvetakingen. Riseth fikk påvist lungebetennelse og ordren fra legen var klar: Avslutt sesongen nå!

– Det ble påvist kraftig lungebetennelse og legen anbefalte meg å ikke gå flere renn denne sesongen, sier Riseth, som egentlig følte seg i bra slag.

Stilt opp mot faren for å risikere langrennskarrieren på lang sikt var valget enkelt. Dermed mistet han muligheten til å sette sitt stempel på bysprinten i Drammen, slik han gjorde i 2015 og 2016 med henholdsvis semi- og kvartfinale.

– Det er selvfølgelig en kjedelig hendelse, å ikke få flyte på medgangsbølgen. Men jeg skal bruke dette til noe positivt, sier han bestemt.

Melhusgutten er såvidt tilbake i skisporet, men vil nesten ikke kalle det han gjør for lett trening engang. Han lytter til kroppen og hvis den responderer økes intensiteten. Men sesongen er over og Riseth kan ta en tidligere ferie enn resten av konkurrentene. Og kanskje kan det brukes til noe positivt.

– Jeg får avkobling tidligere enn konkurrentene og da kan jeg starte oppkjøringen tidligere. Det kan gi meg fortrinn, tror han.

Neste sesong er OL-sesong og Riseth skal gjøre det han kan for å påkalle seg oppmerksomheten fra landslagstrenerne. VM-gull både som junior og U23-løper viser at han kan prestere når det virkelig gjelder.

– Det må satses for å utvikle seg. Da må du ha en drøm, understreker han.