14. februar 2004 går en rekke unge skøyteløpere kretsstevne på utendørsisen på Leangen. Fotograf Lars Brechan i Sør-Trøndelag skøyekrets står plassert på den nordre langsiden i målområdet på Leangen-isen. Lite aner den håndfulle andelen av tilskuere at de har en kommende stjerne med å gjøre. For i siste ytre kommer ei jente fra Melhus som nylig har fylt ni år.

6. desember 2003 gikk hun sine første løp. 100-meteren gikk på 21,80, mens hennes første 300-meter klokket hun inn på 1.00,7.

– Jeg skulle jo bli fotballspiller, sier Lund da hun går ut Vikingskipet etter en av sine siste treningsøkter før VM-debuten. 13 år etter at hun tok sine første steg på skøytebanen, skal hun gå allround-VM "hjemme" på Hamar.

– Alt hvilte på meg selv

Men hvorfor fulgte hun ikke drømmen og satset videre i Melhus Fotball? På slutten av ungdomsskolen bestemte hun seg for å satse skøyter.

– Jeg har alltid vært litt individualistisk og trivdes bedre når jeg har hatt kontroll selv. Jeg ville drive med individuell idrett. Styre treningsarbeidet selv og ha ansvar for egne prestasjoner. At alt hvilte på meg selv, sier 22-åringen.

Lund trivdes godt da hun trente alene. Det vil si, Leinstrand-venninna Ellenes Bjertnes har vært med. Hun er fremdeles i norgestoppen.

Tenkte mye på seg selv

– Jeg synes alt var like gøy. Håndball, fotball, dans... Men så fikk jeg fremgang i skøyter og jeg brydde meg veldig mye om egne prestasjoner i fotball. Dessuten fikk jeg oppleve så mye med skøyter da jeg fikk fremgang der, sier Lund.

– Hva skyldtes fremgangen?

– Først og fremst det at jeg var i god form. Helt fra tidlig alder trente jeg veldig mye, fortsetter hun.

Får igjen for tålmodigheten

Derfor har karrieren skutt fart de siste årene. Fra verdenscupdebut forrige sesong, til å gå første verdenscuphelg i utlandet denne sesongen, EM-plass som reserve i Heerenveen og nå på startstreken i allround-VM.

– Jeg har alltid vært forsiktig med å si sånne ting. Det har alltid føltes urealistisk, sier Lund om hun ville trodd på dette om noen fortalte det for få år siden.

– Det er fordi jeg har trent godt over mange år og at jeg får igjen for hard jobbing over tid. Også har jeg vært heldig og møtt riktige folk som har vært med og utviklet meg. Jeg har aldri vært noe supertalent, men jeg har hatt en indre drive for å jobbe hardt og trene. Det har jeg syns har vært givende, sier Lund.

– Jeg får igjen for tålmodigheten, sier hun.

– Ikke noe medfødt talent

Også pappa Hallgeir er på Hamar i dag, sammen med Lunds mamma og tvillingbror. Heiagjengen består også av kjæresten Espen med familie. Faren kan ikke erindre det første skøyteløpet, men forteller også om en aktiv og treningsglad datter.

– Hun har hatt en stå-på-vilje, ikke noe medfødt talent. Det blir utrolig gøy å se henne i dag, vi får håpe hun får en god følelse, sier han.

Så spørs det om det ikke går enda litt fortere enn den milde lørdagsformiddagen for 13 år siden.

Marius Schjei Dahl