Til nå er det i hvert fall ingenting som topper det å gå allround-VM hjemme i Norge.

- Jeg er greit i rute, men formen er ikke superbra, sier skøyteesset fra Melhus til Trønderbladet.

22-åringen har tilbrakt den siste tiden med landslaget i den tyske skøytebygda Inzell, foran sesongens høydepunkt som er allround-VM i Vikingskipet til helga.

- Planen er lagt, jeg har gjort det jeg skal. Jeg har fått gått på god is, sier Lund.

Tenker positivt

Det var nettopp i Inzell hun kanskje gikk sitt livs løp i fjor, da hun gikk inn til 4.07,03 på 3000-meter – favorittdistansen. I helga gikk det derimot dårlig teknisk på 3000-meter, men heller positivt på de kortere distansene som til nå har vært hennes svake punkt. Selv om lørdagens 500-meter var sesongens beste, likte hun dårlig at teknikken sviktet på distansen hun vil vise seg frem i på Hamar.

- Da var jeg skuffet, men jeg er nødt til å tenke positivt og at det kan snu. Helgen før jeg gikk på 4,07 gikk jeg på 4,18, så jeg vet veldig godt at når jeg slipper opp treningen, kan det gå mye bedre. Det er bare å tenke på det og fortelle meg selv at det kan skje, sier Lund.

En lett treningsuke

Mandag reiste hun til VM-byen sammen med resten, der hun skal lade opp til sitt – til nå – definitive karrierehøydepunkt.

- Det blir en veldig lett treningsuke for å samle overskudd. Korte kvalitetsøkter på is. Fart på is tirsdag, kanskje noen rolige runder. Onsdag blir det tempo, torsdag blir det rolig, mens det på fredag blir en kort løpstest med sprint og noen runder. Løp lørdag og søndag. Da smeller det ...

- Kjenner du at det nærmer seg?

- Jeg kjenner det nå. Gikk løp i helga Inzell. Da jeg sto på startstreken tenkte jeg at det er viktig å være i god form nå. Jeg kjenner at ting betyr litt mer nå. Merker på kroppen at jeg skal gå VM, sier hun.

Selv om dette på mange måter har vært en liten gjennombruddssesong, har det også vært dype daler med sykdom og formsvikt rett før store løp. Før hun skulle gå verdenscup i Berlin klarte hun også å bli truffet av en skøytespiss på trening, noe som kunne kostet henne både en verdenscuphelg og en sesong på sidelinjen. Da hadde det vært lett å tenke sitt da hun for tre uker siden ble tatt ut til å gå VM.

- Alltid godt å komme hit

- Nå har jeg vært hjemme en lengre periode og tatt forholdsregler som vanlig. Spise, drikke, sove og skifte tøy når man er svett. Ting man gjør automatisk. Jeg har egentlig ikke vært redd for det og det er veldig deilig. Nå er jeg ferdig med uhellene, så da er det bare å trene godt. Jeg syns jeg fortjener å være i flytsonen igjen, sier Lund.

Les også: Trodde VM-drømmen var knust

En kort periode i den tyske bygda har uansett gjort 22-åringen godt. Nå er det bare finpuss som mangler etter harde treningsdager.

- Jeg har trent veldig bra her. Fått noen gode kvalitetsøkter på is og det kjenner jeg at jeg har hatt godt av. Det er alltid godt å komme hit, for det er så god is og rolige omgivelser, sier hun.

Fokus på korte distanser

Før VM har hun hatt mer fokus på å gå mer fart for å få bra flyt på de korte distansene.

- Hovedfokuset er uansett å få kvalitetsøkter. Det utenom blir bare vedlikehold, sier Lund.

Allround-VM starter altså lørdag med nettopp 500-meter og 3000-meter lørdag. Søndag blir det 1500-meter og – for de beste – en avsluttende 5000-meter.