Da den 22 år gamle skøytekometen fra Melhus satt på tribunen som reserve under vinterens EM i Heerenveen, ble hun nervøs da hun hørte jubelbrølet til hjemmefansen. Lørdag skal hun oppleve det samme selv.

På startstreken skal Camilla Lund stå sammen med verdens aller fremste skøyteløpere på kvinnesiden. Skøytetalentet har gått verdenscup flere ganger, men da har hun vært plassert i B-puljen som ikke blir sendt på TV og som lokker mange færre tilskuere til stadion.

– Det kommer til å være et enormt trykk og mye mer folk som ser på. Jeg prøver å forberede meg mentalt på at jeg kommer til å være nervøs og at det kommer til å bli jubel når jeg står på startstreken. Når det er i Vikingskipet, heier alle ekstra mye på de norske, sier hun.

Les også:

– Aldri gått på TV før

Lund er akkurat ferdig med onsdagens treningsøkt når hun møter Trønderbladet inne på Vikingskipet. Det nå 20 år gamle anlegget bæres fortsatt av OL-minnene som ble skapt omlag ni måneder før hun selv ble født. Det er enkelt å la seg prege av alvoret som skal skje om få dager.

– I Heerenveen ble jeg nervøs da jeg hørte de nederlandske løperne bli ropt opp til jubelbrølet. I et eventuelt neste VM, vil jeg nok være mer avslappet, tror Lund.

– Jeg har aldri gått på TV før, samtidig som det kommer til å være mye mer publikum. Det er den erfaringen jeg skal ta med meg, fortsetter hun.

Visualiserer løpene

Vi går bort mot startstreken der hun lørdag formiddag skal åpne med 500-meter - distansen hun liker minst. Her har hun visualisert hvordan det vil være å stå på startstreken. Mens hun slapper av på hotellet bare fire steinkast fra Vikingskipet, tenker hun på akkurat det øyeblikket.

– Det blir nervepirrende, men man kommer uansett fort i bobla når man går skøyteløp. Man tenker arbeidsoppgaver. Samtidig er det vanskelig å si hvor mye jeg vil ta innover meg at det er flere som ser på. Det blir spennende å se. Jeg skal prøve å tenke arbeidsoppgaver, smile, kose meg og nyte det, smiler Lund.

– Kan forholdene styrke deg?

– Jeg håper det gir med et ekstra adrenalinkick. Det blir en ny erfaring, sier hun.

Lærejente i VM

Det er ingen tvil om at hun går allround-VM for å lære - ikke for å kreve gull og grønne skoger av seg selv. Alt annet enn sisteplass er opptur for jenta som hadde en liten porsjon flaks da hun ble tatt ut for en knapp måned siden. Samtidig kunne formen vært enda bedre. Melhus-jenta vet hvor lista ligger. I fjor høst gikk hun favorittdistansen på 3000-meter på utrolige 4,07 i Inzell.

– Egentlig har jeg vært klart mest nervøs for 500-meteren og 1500-meteren, for der er jeg mest usikker. Samtidig bryr jeg meg mer om 3000-meteren. Jeg blir mye mer skuffet over å gå en dårlig 3000-meter. Nå er det likt fordelt, men akkurat nå er jeg mest nervøs for 500-meter siden det er første løp. På startstreken vil det nok være høy puls, da vil jeg ikke føle noe hjemmebane, sier skøyteløperen.

Tror på opptur

– Jeg føler at formen er stigende. En periode nå hvor jeg har trent bra, så jeg har vært litt tung etter trening. Torsdag var det rolig og erfaringa mi da er at det blir ganske bra. Jeg tror ikke jeg er i like rå form som i høst, det må jeg bare innse. Jeg har tro og håp om en opptur i forhold til hvordan det har vært i det siste, fortsetter hun.

Å fokusere på at det bare er et vanlig skøyteløp kan bli vanskelig, men Lund skal gjøre sitt beste.

– Jeg tror det blir mer nerver siden det er en annerledes setting. Nervene vil være sterkere enn noen gang, men jeg skal fokusere på at det er et vanlig skøyteløp og bare nyte det, sier Lund.

Camilla Lund kjenner på forventningspresset. Foto: Marius Schjei Dahl
Camilla Lund diskuterer med trenerteamet. Foto: Marius Schjei Dahl