Tre år etter at regjeringen fjernet forbudet mot proffboksing og et halvt år etter at knockout-loven ble endret, inviterer promotor og boksetrener Helge Wærøy til proffstevne på Lerkendal Scandic hotel lørdag 27. mai. Det blir fire proffkamper denne historiske kvelden i byen. I to av kampene skal Wærøys egne boksere, Ken-Tore Halland og Arne Ernstsen, i ringen. Det er foreløpig ikke avklart hvem som skal møtes i de to siste kampene. Wærøy er forberedt på at en del kristiske røster vil heves når han bringer proffboksing tilbake til Trøndelag. Da har det gått 44 år siden legendariske Svein Erik «Spiker´n» Paulsen gikk proffkamp på trøndersk jord.

Les også:

– Det var en lege som uttalte seg: Hva skal vi gjøre med alle proffbokserne som blir hjerneskadet nå. Sist jeg sjekket, og det er ganske ofte, så var det syv eller åtte proffboksere i Norge. Det kommer aldri til å bli 70. Hvis vi snakker om hjerneskade og folk som blir pleietrengende, og at samfunnet skal ta seg av dem så burde det vært forbudt å selge alkohol. Er det mange tusen som drikker seg ihjel hvert år? For ikke å snakke om alle bivirkningene som følger med. Folk kan starte der, sier Wærøy irritert.

- Skjer det ikke ulykker i skibakken?

- Er ikke det en avsporing fra debatten om proffboksing?

- Nei, jeg synes ikke det. For de fokuserer hele tiden på skade, skade, skade. Sist jeg sjekket ikke så kjenner jeg til en eneste bokser som er skadet av boksing. Det har skjedd noen ulykker, ja. Noen har mistet livet, dessverre. Noen har fått varige mén av det, men skjer det ikke ulykker i skibakken? På fotballbanen? spør Wærøy retorisk.

Han avviser at boksesporten går ut på at utøverne skal påføre hverandre skader.

- Nei, de skal overvinne hverandre. På like vilkår. Ingen proffboksere er ute etter å skade hverandre. Det er sadister som er ute etter å skade andre folk. Det er i hvert fall ingen sadister som jeg trener. Det er en myte som motstanderen vår har skapt, sier Wærøy.

Ørkenvandring

- Kritikken kommer nok fra dem som er imot proffboksing. Hva sier du til dem?

- Bring it on. Ingenting overrasker meg lenger. Jeg er ikke redd for dem, sier han.

Frøyværingen omtaler prosessen med å få proffboksing tilbake til Trondheim som en 30 år lang ørkenvandring. Han er spent på mottakelsen.

- Det vil vise seg om folk kommer og ser på, om det blir en hyggelig kveld. Det er i hvert fall artig å få til noe som du har jobbet så lenge for. Jeg går ikke og jubler eller noe sånn, men det gjør en del ting lettere at vi kan ha proffkamper i Norge. Men det gjør også en del ting vanskeligere. Vi har ikke noe miljø, ingen tradisjoner, ikke noe kultur for det. Alt dette må bygges opp og det tenker ikke folk over. Brækhus er verdensmester i fire-fem forbund og kjendis, da suser alt av seg selv. Men vi har ikke noen verdensmestere i kjelleren ho oss. De er dyktige boksere og kan bli verdensmester, sier Wærøy.

Ugandisk motstand

Tromsøværingen Ernstsen skal møte en finne, mens Halland skal opp mot en ugandisk bokser som er bosatt i Sverige.

- Han fra Uganda, jeg tror han har vært afrikansk mester fire ganger, og har 350-60 kamper som amatør og 13 kamper som proff. Han er jævlig dyktig bokser, så det blir ikke noen lett kveld for Ken-Tore. Ikke for Arne heller. Dette er tøffe motstandere. Jeg forsøker å hente jevnbyrdige motstander så det blir en bra match, sier Wærøy.

Å hente motstand som garantert gir norsk seier på trøndersk jord er ikke aktuelt.

- Blir det kjedelige kamper blir folk forbannet og da kommer vi ingen vei sportslig, sier Wærøy.

Boksestevnet skal overføres direkte på TV 2 sportskanalen og produksjonen legger Stonehand ut for. Boksearenaen tar opp mot 1.300 tilskuere og Wærøy tror cirka 200 må kjøpe billett for at arrangemente skal gå i null.

Helge Wærøy er spent på responsen fra publikum. Foto: Thomas Olsen
Tromsøværingen Arne Ernstsen har vært en del av Stonehand i mange år. Foto: Stonehand Promotion AS