Formannskapet i Midtre Gauldal må mandag ta stilling til hva konsekvensene blir etter at en kontrollør fra Securitas avdekket flere åpenbare brudd på skjenkeloven på de to stedene 26. desember i fjor.

«Fritt fram»

Restauranten og puben Mama Rosa i Soknedal hadde den kvelden stort gjennomtrekk av unge og berusende personer denne kvelden på grunn av en offentlig fest i forsamlingshuset på baksiden av restauranten.

Sloknet ved bordet

En jente på omtrent 18 år skal ha kommet inn i lokalet åpenbart beruset. Hun var ifølge rapporten ikke i stand til å gå rett fram uten å støtte seg til veggen, og ved bordet nærmest baren falt hun om og ble liggende på gulvet. Dermed reiste hun seg opp igjen og satte seg ved et bord der det ble drukket øl kjøpt på stedet.

Omtrent samtidig skal en jevnaldrende gutt ha kommet inn, satt seg ved et bord og sovnet med det samme. Hverken jentas eller guttens tilstand ble lagt merke til av betjeningen før kontrolløren gjorde de ansatte oppmerksom på det.

Skylder på lav bemanning

Mama Rosa-styrer Selcuk Akcakin skriver i en uttalelse til sitt forsvar at virksomheten ligger sentralt ved veien, og at mange stopper for å bruke toalettene.

At jenta ikke ble lagt merke til mener han skyldes lav bemanning. Selcuk skriver også at de ikke visste at det skulle være fest i nabolokalet.

– Dessverre hadde vi ikke satt inn tiltak i forveien for å avverge at disse kom seg inn i lokalene våre. Vi er klar over at vi ikke hadde fullstendig kontroll på situasjonen denne kvelden.

Skriftlig advarsel

Rådmannen peker i sin vurdering på at bevillingshaveren er pliktig til å fjerne berusede personer, og at det er uakseptabelt at gjester har medbrakt drikke med seg inn i lokalene. Det reageres også på at hele seks innganger var åpne på stedet, og at tilstrømmingen av personer kunne ha vært begrenset.

I og med at dette er første gang brudd har blitt avdekket på stedet, mener han reaksjonen bør være en skriftlig advarsel for å hindre at det skjer igjen.

To ganger på trynet

Etter å ha tilbrakt en innholdsrik halvtime på Mama Rosa, kjørte skjenkekontrolløren videre til Støren hotel, der det var fest med livemusikk og diskotek. Ifølge rapporten var 150 personer til stede da kontrolløren kom til hotellet litt over halv tolv på kvelden.

Også der bet han seg raskt merke i en åpenbart påvirket ung kvinne. Først skal hun ha falt over en gjest, som heldigvis var oppegående nok til å ta i mot henne. Da hun fikk beskjed av venninnen om å skjerpe seg, siden det sto en vakt like ved, fulgte hun opp med like etterpå å gå på trynet igjen - denne gangen over en potteplante ved resepsjonen.

Etter at kontrolløren gjorde vaktene oppmerksom på situasjonen ble hun tatt hånd om og ført ut, men like etterpå slapp hun inn igjen.

Satt og sov

En mann i 20-årene ble også observert sovende i en stol midt inne i lokalet. Da han ble vekket av en kompis skvatt han ifølge kontrolløren til og virket svært forkommen. Ingen vakter skal ha vært i nærheten.

Vil ha «venterom» for berusede

I tilbakemeldingen etter kontrollen beklager daglig leder Tore Woje at vaktene ikke reagerte på jentas oppførsel, og sier at den sovende mannen etterpå ble tatt med ut på en luftetur.

– Jenta slapp inn igjen fordi  jeg hadde gitt vaktene instruks om at vi ikke kunne sette ut folk i minusgrader uten at noen tok vare på dem. Det ble gitt beskjed i barene om at hun ikke skulle bli servert noe alkohol. I ettertid diskuterte jeg dette med kontrolløren og han var enig med meg. Vi vil vurdere å sette i stand et eget «venterom» for gjester som er åpenbart påvirket når det er så kaldt ute, skriver Woje.

«Akseptabel forklaring»

Rådmannen i Midte Gauldal anser ikke uregelmessighetene på Støren hotel å være særlig alvorlige under de faktiske forhold, og mener bevillingshaveren har gitt en akseptabel forklaring.

Han anbefaler også i dette tilfellet en skriftlig advarsel.

De fullstendige rapportene og rådmannens innstilling kan du lese HER, fra side 44.