Timingen var god da årets første friluftsstunt ble gjennomført utenfor GSK tirsdag morgen (se video over).

Sola hadde ikke helt stått opp enda, og tida kunne ikke vært bedre for å lyse opp forsida av undervisningsbygget ved å tenne bål helt fra veien ved parkeringsplassen og opp til den ytterste kanten på a-blokka - en strekning på nær 200 meter.

Arnesen er nemlig selverklært bålentusiast, og mener bålet blir alt for lite nevnt når man snakker om friluftsliv.

Lunt pølsestunt

– Å tenne opp når man er ute på tur er en naturlig del av friluftslivet. Selv skrev jeg faktisk en særoppgave om bål da jeg gikk på lærerskolen, sier rektoren entusiastisk.

Han hadde på forhånd varslet om at han ville prøve å få grillet ferdig en pølse ved å gå langs bålet, og Arnesen gjorde som han hadde lovet. Det fungerte sånn passe godt.

– Pølsa ble lun, men ikke altfor varm. Jeg prøvde en bit og den var spiselig, men jeg så det hadde blandet seg noen plastposer inn i noen av bålene her, så jeg turte ikke spise opp hele, sier han.

Uteligger Lenvik

Ikke lenge før bålet ble tent av elevene, kom en noenlunde uthvilt ordfører Erling Lenvik traskende ned fra rådhuset for å offisielt åpne friluftslivets år i kommunen.

Der oppe hadde han i likhet med en hel bråte ordførere landet rundt tilbragt natten utendørs. I lavvoen utenfor rådhuset fikk han godt selskap av kultursjef Arnfinn Solem, kulturkonsulent Kjerstin Digre Kosberg og skogbrukssjef Kai Børge Amdal, som også fulgte oppfordringen fra sentralt hold.

– Det var en fin opplevelse. Ikke akkurat varmt, men heller ikke veldig kaldt. Vi slapp å ligge veldig tett inntil hverandre, sier en humørfylt Lenvik til Trønderbladet.

– Jeg er ikke frossen i alle fall, påpeker godt påkledde Arnfinn Solem og klapper ordføreren på skuldra.

Rett til å ligge ute

Økt bevissthet rundt friluftslivets positive effekt på folkehelsa er noe av det som gjelder å fremheve nå som friluftslivets år er i gang over hele landet.

– Vi har svært gode muligheter i Norge til å utøve friluftsliv. Dette er også en sjanse til å forfekte allemannsretten, som betyr at vi kan ligge ute når som helst og hvor som helst, sa Lenvik til elevene før de tente på.

– Sitter mye inne

Ungdommene Trønderbladet snakker med under bålbrenningen innrømmer at de ikke er altfor flinke til å bruke naturen.

– Jeg er i alle fall et godt eksempel på det. Jeg sitter mye inne og ser på film og slikt, sier Siri Kosberg Almås og får anerkjennende nikk fra bålkameratene Anya Johansson og Kevin Waldemarsen.

– Vi er nok ikke nok ute og tenner bål. Men dette var uansett noe nytt og ganske uvanlig, og jeg tror nok det blir en del mer friluftsaktiviteter dette året, i alle fall gjennom skolen.

Ungdomsskolerektor Thom Arnesen er litt over gjennomsnittet interessert i båltenning. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Et flott syn møtte de som gikk forbi GSK litt etter halv ni tirsdag morgen. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Ordfører Erling Lenvik og kultursjef Arnfinn Solem så ikke ut til å ha tatt nevneverdig skade av lavvoovernattingen ved rådhuset. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Elevene Kevin Waldemarsen, Anya Johansson og Siri Kosberg Almås koste seg godt og lenge ved bålet, men innrømmer at de ikke bruker naturen nok i det daglige. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
To og to elever hadde ansvar for hvert sitt bål tirsdag morgen, og iveren etter å holde det gående var det ikke mye å si på. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
I denne lavvoen utenfor rådhuset overnattet ordføreren natt til tirsdag. Foto: Elling Finnanger Snøfugl