Ordførerne i Melhus, Midtre Gauldal og Skaun kommuner skal sove ei natt ute i lavvo, telt eller gapahuk denne uka. Publikum inviteres til å komme og la seg inspirere, og kanskje putrer bålkaffen også.

Først ute er ordfører Erling Lenvik, som skal sove i lavvo utenfor GSK natt til tirsdag. På tirsdag morgen har ungdomsskoleelevene som mål å lage Norges lengste bål.

- Dette blir en fin markering for å dra i gang friluftslivets år, sier Erling.

Han forteller at han er godt vant med å overnatte i lavvo.

- Her blir det både bål og feltseng å sove på, så det er rene luksusen, sier ordføreren. Han er godt kjent med turer i skog og fjell, blant annet som storviltjeger.

På Støren blir skogetaten i kommunen med på overnattinga, samt speiderne i Singsås.

Jorid Jagtøyen skal sove utenfor Melhus rådhus fra tirsdag til onsdag. Om det blir en åpen gapahuk eller lavvo, bestemmes av været. Hun skal slå leir sammen med Melhus speidergruppe på plena ved statuen av Martin Tranmæl.

- Jeg støtter friluftslivets år fullt ut, og sa ja med en gang jeg ble spurt i høst. Jeg liker å være ute, og gleder meg til overnattinga. Det er ikke så vanlig at jeg overnatter i lavvo eller gapahuk, og jeg er heller ikke så opptatt av fjelltopper og ekstreme turer. Men småturer i nærmiljøet er veldig bra, og vi har Gaula som familien oppsøker mye. Hytta på Hitra bruker vi også til turer og friluftsliv, sier Jorid.

Søndag valgte hun "Folk i form"-løypa på Melhus, i stedet for å se Petter Northug i monsterbakken.

På Melhus blir Melhus speidergruppe med. Lederne Jardar Grilstad og Arne Skarsem overnatter sammen med speiderne. I forbindelse med Friluftslivets år har de innført et uteliggermerke dette året. Speidergruppa skal arrangere flere overnattinger dette året, og alle som gjennomfører minst 12 overnattinger ute får merket.

Fra tirsdag til onsdag blir ordfører Jon P. Husby å finne i telt på friluftsområdet på Grønneset. Han har oppfordret så mange som mulig å komme og overnatte, og vet at noen kolleger vil følge rådet.

- Hadde det vært snø skulle vi ha gravd oss snøhuler, men det blir telt denne gangen, sier Jon.

Som friluftsmenneske er Jon P. Husby de siste åra mest kjent for sin lange vandring fra Oslo til Trondheim sommeren 2012. Da overnattet han både i telt og under åpen himmel.

Det er meldt et par minusgrader, oppholds og laber bris i Melhus sentrum fra tirsdag til onsdag.