Anleggstjenester har fått oppdraget med å legge vann- og avløpsrør på begge sider av Gaula på Kvål. Oppdraget er kostnadsberegnet til 4,5 millioner kroner eksklusiv moms, opplyser prosjektleder Per Olav Fremo Kalvå i Melhus kommune.

To formål

Melhus kommune får rørarbeidet utført for å bedre vannsikkerheten i området, og for å få stoppet forurensning av Gaula.

–Avløpsrørene vil bedre miljøet i Gaula og for dem som bor på Kvål. Noen ganger er avløpsnettet overbelastet, og da renner det kloakk ut i Gaula, sier Kalvå.

Rørarbeidet har startet på vestsida av Gaula, og da like ved Trønder-Lyns anlegg på Sørøya. Kalvå forteller at det skal legges vann- og avløpsledning fra krysset Bennavegen og over til østsida av Kvål.

Dagens vannledning som henger på Kvålsbrua, skal beholdes. I tillegg legges rørledning under Gaula, og boring er allerede utført, forteller Kalvå. Boringa skjedde nedenfor gården til Elling Nideng.

Kloakk skal føres i rørene fram til pumpestasjonen på Skjerdingstad og videre til Høvringen i Trondheim. Føring av kloakk til Trondheim er en del av Metrovann-avtalen Melhus har med Trondheim. En overbelastet slamavskiller skal også skiftes ut.

Boligbygging

– Østsida og vestsida av Kvål blir koblet sammen. Dette fører til at det kan legges til rette for boligbygging på Kvål, sier Kalvå.

Blant annet på Hermanstad, foreligger det planer om boligbygging. Ett større boligfelt har lenge vært planlagt der, og ett av hindrene har vært mangel på gang- og sykkelvei. Boligfelt vil bli koblet på det nye avløpsnettet, og det vil også bli tilbud for eksisterende boligeiere å få koble seg på om de har privat vannkilde, forklarer Kalvå. Hovedvannkilden på Kvål er Benna.

Rørarbeidet på vestsida skal ifølge Kalvå, være ferdig innen 1. mai, og arbeidet på østsida har en sluttfrist 7. juli. Utgiftene med arbeidet finansieres gjennom vann- og avløpsgebyrene.

Kvikkleire

I området er det foretatt grunnboringer for å kartlegge om det er kvikkleire der.

– Det er ikke funnet kvikkleire her, men vi må ta forholdsregler, sier Kalvå.

Overvann

Melhus kommune er også i gang med å forberede et prosjekt for å få unna overvann fra boligfeltet i Kvål sentrum. Trønderbladet har tidligere skrevet om at det har stått mye vann i Kvål sentrum, og at dette har skapt problemer for de veifarende samt for næringslivet.

Å måtte vasse i vann til og fra bussholdeplassen ved E6, har vært situasjonen for kollektivreisende. Kalvå forteller at kommunen har hatt et forprosjekt, og at planen er å foreta detaljprosjektering i år.

– Det er litt tidlig å si om det blir bygging i år ettersom dette avhenger av om det er penger i budsjettet, sier Kalvå.

I GANG: Anleggstjenester har fått oppdraget med rørlegginga, og arbeidet er i full gang. I forgrunnen prosjektleder Per Olav Fremo Kalvå fra Melhus kommune. Foto: Gunn Heidi Nakrem
GRAVING: Rørlegginga skjer blant annet ved idrettsbanen på Sørøya. Gaula renner forbi ved enden av idrettsanlegget. Foto: Gunn Heidi Nakrem