Sist helg var det flom i Kvål sentrum igjen som følge av regnet strømmet ned, og slike forhold skaper frustrasjoner hos næringsdrivende og kvålsbygg. En av dem som er oppgitt over dette, er Anders Bolland som eier næringsbygget.

- Kommunen har engasjert en entreprenør som skulle grave, og han måtte gi seg på grunn av de store nedbørsmengdene, sier Bolland.

Soddbøtta

Under formannskapsmøtet sist tirsdag tok Mikal Kvaal (H) opp spørsmålet om noe kan gjøres med overvannsproblemene. Da fikk han til svar en mulig forklaring på hvorfor overvannsledninga sørover har hatt svært redusert kapasitet.

Ifølge Melhus kommune har tv-inspeksjon vist at ei soddbøtte lå inne i røret. Dette har også Anders Bolland fått høre fra firmaet som utførte tv-inspeksjonen, og han sier at soddbøtta på et eller annet vis har kommet inn i rørene. Et annet problem er at sandfang og sluk ikke har hatt funksjonen som det skulle ha.

Straksløsning

Fagleder Knut Forsmark og assisterende rådmann Morten Bostad opplyste til formannskapet at det er valgt å foreta en straksløsning ved å foreta omkobling til fungerende overvannsledning nordover, og at den havarerte sandfangkummen erstattes med en ny.

Dessuten skal soddbøtta være fjernet slik at kapasiteten på ledninga sørover blir bedre.

Når det gjelder en varig løsning, viser kommunen til at det er planlagt å bygge en ny hovedspillvannledning gjennom Kvål sentrum.

Må vasse

Grunneier Anders Bolland forteller at han siden 2010 har arbeidet for å få bukt med overvann i Kvål sentrum. Regnvann blir stående på bakken, og i tillegg renner det vann fra boligfeltet. Det fører til kummerlige forhold for dem som kommer med bussen og som skal gå over parkeringsplassen og innkjøringa, samt dem som kommer for å besøke næringsaktører. Sist søndag var det omtrent så ille at folk måtte vasse over plassen.

Les også: Slik så det ut forrige søndag

- Vi kan ikke ha det slik lenger, sier Bolland oppgitt.

Bolland har bekostet tv-inspeksjon og har hatt takstmann som har opplyst at det kommer vann fra boligfeltet og ned i Kvål sentrum.

- Dette er en veldig stor belastning. Mine leietakere er ikke fornøyd med å ha det slik, sier Bolland.

Utfordringa på Kvål har vært at NVE har advart mot graving på Kvål på grunn av faren for kvikkleireskred, og Bolland sier at det er leire under parkeringsplassen.

Reperasjonsarbeid ved trafikklyset på Kvål. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Parkeringsplassen utenfor næringsbygget søndag kveld. Foto: Gunn Heidi Nakrem