Førjulsstemningen i Arbeiderpartiet, KrF og Venstre ble betydelig dempet etter at partner Høyre brøt samarbeidsavtalen og heller frontet sitt eget budsjettforslag sammen med de to opposisjonspartiene i kommunestyret mandag ettermiddag.

Men - at Høyre skulle hoppe av samarbeidet og heller satse på et felles alternativt forslag sammen med Bygdelista og FrP, kom overraskende på mange.

Knapt flertall

Da Senterpartiet, som ikke kom med noe eget forslag, også stemte i deres favør, førte det til at Arbeiderparti-forslaget falt med minst mulig margin - 17 mot 16 stemmer.

Ap-leder i Midtre Gauldal, Lars Jonli, var raskt oppe på talerstolen etter stemmegivningen og henviste til den forpliktende samarbeidsavtalen partiene inngikk etter kommunevalget i 2011.

– Det som har skjedd nå gjør at vi nå ser på samarbeidet med Høyre som avsluttet.

Beklager eiendomsskatt

De endringene som Høyre, FrP og Bygdelista kom med til rådmannens forslag betyr derimot ikke at innbyggerne i Midtre Gauldal slipper unna den omstridte eiendomsskatten til neste år. Den skal fortsatt innføres i hele kommunen, men kun innenfor rammen av det som er lovens minimum, altså 2 promille. Arbeiderpartiets foreslo her 5 promille, mens rådmannen la opp til toppsatsen på 7.

– Ordføreren skylder på sentrale kutt, blant annet i skatteinntektene, men disse endringene ville vært håndterbare hvis vi hadde sunn drift fra før. Vi har tydeligvis ulik forståelse av hvor alvorlig dette er, men i en kritisk situasjon mener vi det er behov for kritiske tiltak.

Opprettholder pleiekutt

Derfor skal det også fortsatt kuttes 13 millioner i pleie- og omsorgssektoren, selv om det vedtatte forslaget forutsetter drift av 66 sykehjemsplasser ved sykehjemmet. Aktivitørtjenesten skal opprettholdes, og det skal være døgnbemanning ved Singsås og Soknedal bofellesskap så lenge konkrete behov tilsier det. I Budal skal det igangsettes dagtilbud innen 1. mai 2015.

– Situasjonen krever særlig oppmerksomhet for å få til bedring. Vi mener at en sentralisering av lønns- og personalfunksjonen vil være et godt virkemiddel når det gjelder denne utfordringen. En organisasjonsprosess vil imidlertid ta noe tid, og Rådmannen må derfor vurdere hvilke tiltak som kan iverksettes på kort sikt.

Kulturhuset skilles ut

I oppvekstsektoren må skolene og barnehagene spare 2 millioner kroner, mot rådmannens opprinnelige 3,5. Denne styrkingen kom først inn i Høyre-, FrP- og Bydelistas forslag etter et lengre gruppemøte før stemmegivningen mandag.

Andre endringer i budsjettet går på en reduksjon i varaordførerstillingen til 20 prosent, at Støren kulturhus skilles ut som eget kostnadssted med eget budsjett fra neste år, at ordningen med betjent legekontor frem til klokken 2000 opprettholdes, og at tilskuddsordningen for private veier videreføres.

Ingen Lysgård

På investeringssiden blir nå alt som kan fjernes eller utsettes tatt ut for å spare penger. Det betyr blant annet at det ikke blir noen bygging av ny Lysgård neste år.

– Når det gjelder Lysgården så ønsker vi å se hvilke muligheter vi har med tanke på midlertidig etablering før vi tar endelig stilling til når en ny kan bygges, sier Bjørn Enge.

I tillegg tas ny barnehage på Støren og nybygg ved uteseksjonen på Soknes leir ut av budsjettet. Opprustingen av kjøkkenet ved sykehjemmet skal også utsettes til 2016.

Ville bygge og bevare

I det nå nedstemte Ap, KrF og Venstre-forslaget ble det meste av innsparinger basert på innføringen av eiendomsskatt fremfor kutt i skole og helse. Sykehjemmet ble foreslått driftet som i dag, med opprusting etter vannskade og utbygging av hele rød avdeling etter nyttår. Kuttene innen folkevalgte og stab ble økt fra 950.000 til 1,5 millioner, og kuttene i skole ble redusert til én million for neste år.

For å håndtere det store sykefraværet i pleie- og omsorgssektoren foreslo de tre partiene å effektivisere driften med en større gjennomgang på drifta og organiseringa, med bedre kommunikasjon, fokus på et mer inkluderende arbeidsmiljø og hyppigere medarbeidersamtaler og personalmøter.

– Svenske tilstander

Etter mandagens nederlag var ordfører Erling Lenvik (Ap) svært opprørt, og samlet etter kommunestyremøtet både pressen og de to gjenværende samarbeidspartnerne for å rense lufta.

– Dette er en katastrofe, rett og slett. Det er lite realisme i det budsjettet som nå ble presentert, og jeg tror de får en svært krevende jobb med å følge det opp. Nå skal de øke drifta i ytre etater samtidig som de kutter på 13 millioner på Støren, et sykehjem vil har brukt store summer på å ruste opp, sier Lenvik.

– Nå får vi tilnærmet svenske tilstander, der posisjonen ikke har flertall for budsjettet. Det blir svært krevende både for politikere og ansatte. Det er med svært tungt sinn jeg nå ser på det vi må gjøre neste år. Dette viser at vi har vidt forskjellig sosial profil.

Valgkamp i gang

Ap-leder Lars Jonli benyttet anledningen til å vekke kamplysten.

– Nå har Høyre startet valgkampen, og de har startet den durabelt. Når vi kommer til valgdagen er det vi som skal stå opp og fortelle til innbyggerne at dette rammer både skole, helsetilbud og hver enkelt innbygger på grasrota. Vi skal plukke i stykker dette budsjettforslaget.

Bjørn Enge frontet Høyre, Bygdelista og FrPs forslag under kommunestyremøtet i Midtre Gauldal mandag ettermiddag. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Senterparti-representantene var klare på at de ikke var interesserte i å innføre eiendomsskatt i Midtre Gauldal, og ga til slutt sine stemmer til forslaget med lavest sats. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Ap-leder Lars Jonli manet til intens valgkamp etter budsjettnederlaget. Etterpå ønsket de hverandre god jul med bismak. Foto: Elling Finnanger Snøfugl