Kommunens økonomiske utfordringer er meget store, og derfor blir det nødvendig med en stabil og forutsigbar inntektskilde i form av eiendomsskatt de nærmeste årene ifølge rådmannen i Midtre Gauldal, Knut Dukane.

- Dette er noe vi har informert politikerne om, så det vil ikke komme som noen stor overraskelse. En debatt må vi uansett påregne, men alvoret i situasjonen er kommunestyret klar over. Å finne tilsvarende beløp innen enheten vil få store konsekvenser, derfor blir forslaget om eiendomsskatt lagt fram i handlingsprogrammet for økonomiplan for 2015, sier Dukane.

Ikke endret standpunkt

Flere partier har tidligere uttalt sin skepsis mot eiendomsskatten, deriblant både Høyre og Bygdelista. Varaordfører Bjørn Enge (H) sier at de ikke har endret standpunkt vedrørende skatten, og mener det først og fremst er nødvendig med en grunnleggende gjennomgang av organiseringen av kommunen.

- Dette arbeidet er så langt ikke blitt gjort, og vi mener at eiendomsskatten vil bli en sovepute for kommunen. De økonomiske utfordringene lar seg ikke løse på kort sikt, og vi har et stort behov for å gjennomgå alle ledd i organisasjonen for å se hva vi bruker penger på. Det er ingen tvil om at vi må gjøre noen drastiske tiltak, men eiendomsskatt er ikke en løsning på problemene slik vi ser det, sier Enge.

Alt ligger til rette

Kommunestyret har tidligere anført både prinsipielle og konkrete argumenter for ikke å innføre eiendomsskatt, men nå mener rådmannen at alt ligger til rette for at eiendomsskatten må bli iverksatt. Dette på bakgrunn av at tjenestetilbud knyttet til oppvekst, pleie og omsorg må oppleves godt for å opprettholde bosetting og videre utvikling i hele kommunen.