At kommunen står overfor store økonomiske utfordringer i 2015, er en kjent sak. Hele 20 millioner kroner må spares, og innbyggerne må forvente seg tøffere tider.

Lite rom for nysatsninger

Under kommunestyremøtet mandag kveld påpekte rådmann Knut Dukane at det nye statsbudsjettet i realiteten løser svært få av utfordringene, ettersom veksten i inntektene i forhold til 2014-budsjettene er på kun 1 prosent, mens pris- og lønnsveksten i statsbudsjettet er beregnet til å bli 3 prosent.

– For Midtre Gauldal kommunes del dekker inntektsveksten kun deler av kostnadsveksten, og det er dermed vanskelig å se for seg rom for nye satsinger. Det er dessuten forslått innstramminger på refusjoner av de ressurskrevende tjenestene – tjenester som i dag er kostbare for kommunen, sier han.

Anbefaler eiendomsskatt

Under en strategisamling i kommunestyret i starten av september diskuterte politikerne potensielle økonomiske løsninger for å håndtere situasjonen.

Tilbakemeldingene derfra har nå blitt vurderert av rådmannen, og mandag la han fram en anbefaling på hvilke områder det kan være hensiktsmessig å utrede videre.

Der kommer han blant annet med en klar anbefaling om at eiendomsskatt fremdeles må ligge som et alternativ i det videre arbeidet med Handlingsprogram med økonomiplan for 2015–2018.

Hauka og Korsens framtid

Mandag ønsket han tilbakemelding fra kommunestyret på noen spesifikke oppsummeringspunkter i investeringsplanen. Dukane ønsket blant annet svar på om kommunen bør holde Hauka skole i stand inntil det er avklart om det kan bli et rekreasjonssenter, og om kommunen bør avvente å rive bygningsmasse og legge Korsen i Støren sentrum ut for salg.

I tillegg kom spørsmålet om det er noe å vinne på å omstrukturere skolegrensene, der rådmannen selv mente det var lite å hente. Han anbefaler heller ikke å gå videre med konkurranseutsetting av tjenestetilbudene.

Vil utsette rivning

Etter en halvtimes gruppemøte virket det være klart at både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Bygdelista ønsker å utsette rivingen av Korsen. Det gamle yrkesskoleområdet på Støren er anslått å ha en verdi på 12 millioner kroner, og flere utbyggere har meldt sin interesse.

Nå diskuteres det derimot om kommunen kan utsette enkelte andre investeringer ved å bruke areal på Korsen til kommunal virksomhet.

– Det er ikke nødvendig å selge alt med en gang, vi må se på muligheten for å bruke noe av det vi har for å utsette investeringer.

Aina Reppe (Ap) mente det endelige rivningsvedtaket burde utsettes til økonomiplanen er ferdig.

– Skal rives

I Høyre-, KrF- og Venstre-leiren var tonen en litt annen.

– Vi mener Korsen skal rives. Det koster oss millionbeløp i året på strøm og forsikring. Det beste vil være å legge ut tomta til salg, sier varaordfører Bjørn Enge (H) på vegne av gruppa, som også mener gamle Hauka skole bør selges hvis det ikke blir noen avklaring på rekreasjonstilbudet der oppe i løpet av året.

– Må støtte lokalsamfunnet

Arbeiderpartet mener der det bør avventes før en ny vurdering tas, mens Senterpartiet, FrP og Bygdelista og mener det bør legges opp til videre aktivitet på Hauka skole.

– Vi må støtte lokalsamfunnet og sette pris på innsatsen som er nedlagt. En skole som er fraflytta må kunne nyttes på ett eller annet vis, og vi må være med på satsninga, mener Sp-Vårvik.

I desember avgjøres det av kommunestyret hvilke tiltak som skal iverksettes for å håndtere budsjettsprekken i Midtre Gauldal.

Odd Vårvik (Sp) vil utsette rivningen av Korsen for at bygget midlertidig skal kunne huse for eksempel barnehagebarn.
- Det beste vil være å legge ut tomta til salg, sier varaordfører Bjørn Enge (H) på vegne av Høyre, KrF- og Venstre-koalisjonen.