Tendensen er den samme i Melhus og Midtre Gauldal som i resten av landet. Tidsklemma og bedre økonomi får skylda.

Ifølge en spørreundersøkelse gjort for DNB eiendom er ikke lenger folk interessert i å kjøpe rimelige hus som trenger mye oppussing. Kun tre prosent av de som planlegger å kjøpe bolig svarer at et rimelig oppussingsobjekt står øverst på ønskelisten.

Dette i sterk kontrast til situasjonen for 10-15 år siden, da oppussingsobjekter med god beliggenhet ble regnet som de mest populære boligene.

Håpet på boligkupp

Daglig leder Vidar Rognes i Eiendomsmegler 1 på Melhus, som også selger boliger i Midtre Gauldal, sier dette også er tendensen i Gauldalen.

- Folk valfarter ikke til visninger på oppussingsobjekter slik de gjorde før. Da var inntrykket blant folk at de kunne gjøre et kupp, mens de ofte endte opp i heftige budrunder som gjorde at mange av disse boligene til slutt gikk langt over prisantydning, sier han til Trønderbladet.

- Nå har folk innsett at dette ikke er så lukrativt. Det er svært dyrt å leie inn håndverkere, og før gjorde folk mye mer av oppussingsjobben selv. Både kundene og myndighetene stiller nå strengere krav til standarden på boligen.

Pusser opp før salg

Det er også langt færre boliger av denne typen som legges ut enn før, ifølge megleren, som mener selgerne har blitt mye mer bevisste på hva de bør gjøre før de legger ut til salg.

- For 10-15 år siden var det vanlig at boligene ble solgt klare til maling og belegg, men i dag er det nesten ingen som selges slik, sier Rognes.

- Oppussingsjobben gjøres nå i mye større grad før salget, og vi får mange forespørsler fra kunder som lurer på hva de bør gjøre for å få en så god pris som mulig. Å kjøpe nytt kjøkken, for eksempel, har jo også blitt vesentlig billigere etter at IKEA kom til Trondheim, så det trenger ikke koste skjorta å få det til å se fint ut. Samtidig har vi en trend med utallige oppussingsprogrammer på TV, som nok gjør at vi er mye mer bevisst.

Strengt og kostbart

At folk nå har bedre råd, samtidig som de har dårligere tid, får mye av skylda for utviklingen. I tillegg har det kommet lovendringer som blant annet gjør at du som kjøper blir sittende igjen med en større del av undersøkelsesansvaret i dag enn for 20 år siden - og de fleste er klar over dette.

- Både kravene og oppfølgingen er strengere i de fleste kommunene i landet, også i Melhus og Midtre Gauldal. Det gjelder alt fra lydtetting til brannsikring, og myndighetene er hyppige med kontroller. Det er nok ikke så lett å slippe unna lenger, mener Rognes.

Kravene til våtrom har også blitt strengere, så det er ikke mulig å gjøre så mye selv som før på den fronten. Da kan det fort bli kostbart.

Flere i Midtre Gauldal

Boligprisene har aldri vært høyere enn de er nå. I løpet av april måned steg kvadratmeterprisene i snitt 1,3 prosent i Norge, ifølge en fersk statistikk fra Eiendom Norge. Det gjør også at det lønner seg å gjøre mer med boligen, forteller Vidar Rognes.

- Med små grep kan man få en vesentlig gevinst, og aller mest penger er det naturlig nok å hente i storbyene. Vi ser for eksempel at det legges ut en større prosentandel boliger som trenger oppussing i Midtre Gauldal enn det gjør i Melhus.

SELGER HUS: Daglig leder Vidar Rognes i Eiendomsmegler 1 på Melhus, som også selger boliger i Midtre Gauldal. Foto: Gunn Heidi Nakrem