I over ti år har det blitt arrangert gåturer i regi Midtre Gauldal kommunes psykiske helsearbeidsenhet. Tiltaket har bidratt til mange gunstige ringvirkninger, og er et håndfast bevis på at fysisk aktivitet har effekt på deltakernes psykiske helse.

Les også: På slankekurs i 40 år

Bruker hele kommunen

Ifølge psykiatrisk sykepleier Åse Sletten er det mange som sliter psykisk og strever med å komme seg ut, og da kan turene være et lyspunkt i en vanskelig hverdag.

– I starten prøvde vi det ut med en tur annenhver uke, men så fant vi ut at det skulle legges opp til en fast tur hver onsdag. At det ble mer stabilt har ført til at det har blitt enklere for folk å sette av tid og møte opp. Hver onsdag hele året går vi derfor på tur, bruker hele kommunen og varierer terrenget etter årstidene, sier Sletten.

Glemmer seg selv litt

Deltakerne som er med på de ukentlige onsdagsturene varierer i antall, og i fjor var snittet på hver tur rundt 7 til 8 personer. På sommeren er det flere deltakere enn på vinters tid, men selv om gradestokken kryper under ti minusgrader prøver de fleste å være med. Og stemningen er upåklagelig.

Les også: Han anbefaler vintersykling

– Den fysiske delen av turen er én ting, men det som er like viktig er det sosiale. I alle fall dersom man sitter mye alene ellers. Det er ikke alltid like gøy å gå en tur alene, derfor er det godt å komme sammen med flere, gå en tur og få prate og le litt. Man glemmer seg selv og det man sliter med og får andre ting å tenke på, sier Arnhild Fagerbekk. Hun har vært en del av turgruppa i flere år.

Årets høydepunkt

Det er ikke bare Støren som utforskes av de ivrige turgåerne, gruppa har blant annet gått Laderunden i Trondheim, til Estenstadhytta, vært på Forollhogna to ganger, i Budalen, Singsås, Hauka, Dovrefjell og på Røros. De tre siste årene har de også lagt inn en overnattingstur der sosialt fellesskap og turglede er essensen. Et høydepunkt deltakerne ser fram til hele året.

– Vi storkoser oss! Prater, går turer, spiser god mat og har det veldig hyggelig, forteller Arnhild med et stort smil.

Enhetsleder for psykisk helsearbeid i kommunen, Ketil Gorseth, sier turene kan være utfordrende for noen i starten, og det er ikke like enkelt for alle å dra hjemmefra.

Les også: Melhus' minste treningssenter

– Det finnes mange barrierer, og det gjelder å ta hensyn til hverandre. Når det er sagt er det en utrolig viktig tur for alle som er med, og den gjennomføres hvert år, sier han.

Vil ha med flere

Etter endt tur slapper gruppa gjerne av på dagsenteret i Spjelddalen på Støren. Da tas kaffe og matpakke fram, og deltakerne Ola Notøy, Ingrid Fagerbekk, Arne Dalseng, Arnhild Fagerbekk, samt turlederne Åse Sletten og Ketil Morseth skravler om løst og fast. Det er heller ikke langt mellom skrønene, og latteren sitter løst.

– Vi skulle gjerne sett at flere blir med oss på disse turene. For noen kan kanskje terskelen være høy for å delta, men vi er ingen supermosjonister. Dette er ment som et lavterskeltilbud for alle som kan gå tur, og vi merker et veldig positivt utbytte på deltakerne, sier Gorseth.

Les også: Utetrening skjerper sansene

For Ingrid Fagerbekk er det mye som skal til for at hun ikke deltar hver onsdag.

– Turdagen er nærmest hellig, og det er nesten ingen avtaler som er viktigere for min del. Å komme seg ut sammen med andre i frisk luft er en god medisin, og jeg føler jeg har blitt et helt annet menneske.

UT PÅ TUR: Åse Sletten er en av turlederne på onsdagsturene. Her sammen med deltakerne Arnhild Fagerbekk og Ingrid Fagerbekk.