Forrige gang de to kamphanene Rofstad Odin og Røyns Stjernen møtte hverandre, måtte førstnevnte bite i gresset. Da var det sprint som gjaldt. Nå var distansen 500 meter lenger, noe som ble antatt å være en fordel for Rofstad Odin fra Kvål. Det viste seg å holde stikk, i den forstand at Odin vant førstepremien på 40.000 kroner, men nettopp Røyns Stjernen ble hardest imot. Seieren ble ikke sikrere enn en halv lengde.

Omtalt i TGN

Fem år gamle Rofstad Odin, som eies av Helge Kvaal, og trener Bjørn Garberg ble behørig omtalt i fagbladet Trav og Galopp-Nytt i forrige uke. Også ekspertene i bladet holdt Moe Odin-sønnen som favoritt, foran Røyns Stjernen.

- Var bra sist, men Røyns Stjernen var bedre. Normalt står det mellom disse. Håper distansen er til min hest sin fordel, uttalte Garberg til bladet.

Monika Fremstad, som trener og kusker Røyns Stjernen, hadde dette å meddele på forhånd: – Takler både spor og distanse. Utfordringen er å holde ham rolig. Med reise i rygg kan han fly utrolig fort de siste 500 meterne Han må strekes.

Begge hadde rett

Slike forhåndsuttalelser av konkurrenter ser vi uavbrutt, og dette er med og gjør sporten fascinerende og spennende.

Begge hestene sto på 20 meter tillegg, Røyns Stjernen i det trange fjerdesporet. Rofstad Odin kom klart best av gårde. Inn mot den andre svingen var Garbergs hest i tet. Fremstad ga sin hest reise i rygger utvendig. På siste bortre langside kom angrepet fra Røyns Stjernen. Garberg manet Odin til dyst nedover oppløpet, samtidig som Fremstad nærmet seg meter for meter og var bare den nevnte halve hestelengden etter i mål. Dermed hadde Rofstad Odin økt grunnlaget sitt med 40.000 kroner.

- Vi prøvde å få en bra start. Hadde ikke trodd vi skulle få teten, men det ble perfekt, meldte Garberg, som var full av lovord om sin stjerne.

«Sinnssykt rå»

Det var Ragnhild Bjørnbeths beskrivelse av Dovre-hoppa Tao Elda, etter å ha kusket åtteåringen inn til V75-triumf nummer to på drøyt to måneder.

Bjørnbeth, som har hatt en pangstart på den nye sesongen etter fjorårets rekordsesong, kjørte inn 100.000 kroner med hoppa på Leangen i januar. Førstepremien nå, i hoppecupen, var på «bare» 50.000.

Det sto hester på tre tillegg i løpet. Med hele 60 meter gikk Tao Elda langt ifra til noe dekket bord, men «alle» hadde hoppa som favoritt.

Innledningen ble rolig. Enda runden igjen var det langt fram til teten. På siste bortre ble farten skrudd opp, og angrepet kom via mildt sagt drøye spor.

Nordlys Rosa, som overtok ledelsen fra Jærvsøælva på oppløpet, galopperte som slagen da Villmira og Tao Elda kom fykende. Bjørnbeth tok seg forbi Thomas Mjøen på de siste meterne.

Kusken var mektig imponert over hesten etter seieren fra det lange tillegget. Hun har alltid satt ekstra stor pris på å vinne V75-løp. Stalljenta har plenty med kuskeegenskaper å hente fram når det trengs.

- Vi gjorde det greit begge to, oppsummerte Bjørnbeth.