I vinter tok Rakel Bakke bronse på 400 meter under innendørs-UM i Bærum og i slutten av juni brøt hun den magiske 60-sekundersgrensen med tida 59,80. Men selv om hun åpenbart har talent for denne distansen og er ranket tredje best i landet i jenter 17 år, foretrekker hun å løpe 100 og 200 meter. Når 16-åringen gjør seg klar til å løpe 400 meter, gruer hun seg til avslutningen.

- Du treffer veggen på oppløpet, og det vet du på forhånd, flirer hun.

- Ofte føler du at du ikke går framover engang og du får plutselig med deg alt. Til vanlig får du ikke med deg noe som skjer på banen, men da (oppløpet på 400 meter) åpner alt seg, sier hun.

Tøft program

- Har du som sprinter noen fordeler på 400 meter?

- Jeg har fordel i form av tempo, men i forhold til en 800 meter-løper så har jeg ikke kjent på syren før på samme måte. Det er der jeg sliter, det å pushe seg selv når man har det så vondt som man har det, sier hun.

I helgas UM i Bergen skal hun løpe 100 m, 200 m, 400 m og stafett for samarbeidsklubben Byåsen. Programmet er ambisiøst og spesielt fredagen blir krevende med både 100 meter og 400 meter. På sistnevnte distanse er det kun finale, men på sprinten er det flere jenter som stiller til start. Det betyr flere heat og en eventuell finale på kvelden.

- Hvis det blir finale på 100 meter og jeg ligger godt an, kan det hende at jeg revurderer 400 m litt. Men det får vi se på. Og så må jeg se litt på kvalifiseringen på 100 meter, er det realistisk å komme til en finale. Er det ikke det, tar jeg det rolig i semien og satser på 400 meter. Vi får bare se hvordan dagsformen er, sier Bakke.

- Alt må sitte

Friidrettstalentet fra Melhus har tidligere vært nær en finale på 100 meter og har en drøm om å endelig klare det denne gangen. På landsbasis er hun ranket med 12. beste tid denne sesongen. 2017 har ikke helt svart til hennes egne forventninger hvis vi glemmer distansen hun egentlig ikke liker å løpe. Kanskje skal det lykkes for henne i Bergen.

- I forhold til en 200 m og 400 m, så må alt klaffe helt på 100 meter. Med en dårlig start så har du ikke en sjanse, da mister du så mange tideler at det nesten ikke er noen vits å hente seg inn. Alt må sitte helt perfekt fra startskuddet går. Vi får se, det er hardt på en 100 meter, for det er der det ofte går på 1000-og 100-deler, sier ungjenta.

Er det viktig for deg å ta medalje i UM?

- Alle vil ha en medalje, men det er hard konkurranse. Så lenger jeg perser, så skal det nok gå. Og det er definitivt det som er målet, sier hun.

Vil toppe som senior

Med medalje er ikke alt. Bakke har ikke lyst til å brenne alt krutt som ungdomsutøver. Hun har funnet en idrett som gir henne masse glede og hun vil gjerne prestere på seniornivå også.

- Det er veldig bra at jeg er i toppsjiktet allerede nå. Jeg tror ikke ville likt å være på toppen, for da vet jeg ikke hvor god jeg kommer til å bli. Det som er farlig er at man topper for tidlig. Min trening er lagt opp sånn at jeg skal bli god når jeg trenger å være best. Men det er greit å holde seg høyt oppe på landsstatistikken, topp fem-topp ti. Da holder du bra følge og er godt i rute, sier hun.

På 100 meter må starten være helt perfekt. Hvis ikke er det bare å glemme en finale, mener Rakel Bakke. Foto: Thomas Olsen