Fredag starter årets utgave av det tradisjonsrike Femundløpet. Langdistanseløpet kjøres gjennom åtte kommuner i Trøndelag og Hedmark, før det avsluttes ved målstreken i Røros. Det konkurreres i to klasser; F400 med maksimalt åtte hunder og F600 med maksimalt tolv hunder.

På plass på Røros er hundekjørerduoen Lasse Austgarden og Stine Berget Nordvik fra Fremo på Ler. Sistnevnte skal ikke kjøre i år, men er en del av støtteapparatet til samboeren. I fjor kjørte Nordvik 400-kilometeren, mens det var Austgarden som hjalp til underveis i løpet.

Håper på topp ti

Med et toppa spann på tolv hunder skal Austgarden kjøre den lengste distansen over 600 kilometer. Det har han gjort én gang tidligere. Det endte med en 15. plass.

- Det må nesten en ulykke til for at jeg ikke skal slå plasseringen fra forrige gang. Jeg har et spann som bør være godt innenfor topp ti. Selv om vi jobber med dyr og mye kan skje, har jeg har forventninger om å være med i toppen, sier Austgarden til Trønderbladet.

I 2016 vant Austgarden 400-kilometeren i Femundløpet, mens i Finnmarksløpet samme år, kjørte han inn til en råsterk tredjeplass. Det er ingen tvil om at hundekjøreren har nivået inne.

600 treningstimer siden september

I år er det rundt 40 spann som deltar i F600. Det er litt færre enn det har brukt å være tidligere, men Austgarden er forberedt på en tøff kamp i toppen.

- Det er ti gode spann i Norgestoppen på startstreken, så det blir rift om de ti øverste plassene. Jeg skal kjøre så fort jeg kan. Vi får se om jeg klarer å henge på, forteller han.

Siden september i fjor har Austgarden kjørt over 5000 kilometer. Det tilsvarer cirka 600 timer i ren trening de siste seks månedene.

- Vi har lagt ned en vesentlig stor innsats. Vi har gjort mye av det samme som tidligere, men i vinter har snøforholdene vært bedre hjemme. Vi har derfor fått mer ro og tid til å trene hjemmefra, forklarer hundekjøreren.

- Treffer hele følelsesregisteret

Fredag formiddag rundt klokken halv elleve går starten for Austgarden i Femundløpet. Det er forventet at kjørerne kommer tilbake til Røros igjen mandag formiddag.

Han synes det er vanskelig å beskrive følelsen av å være alene med hundene i fjellet, milevis fra mennesker og bebyggelse.

- De siste månedene har vi jobbet med å få de øyeblikkene i fjellet som vi møter under konkurransesituasjon. Det handler om å hele tiden ha respons med spannet og føle at jobben man har lagt ned stemmer, sier Austgarden.

- Plasseringen blir egentlig ganske ubetydelig. Det er en glede å få dyr til å prestere over tid, og det er den følelsen jeg jakter på over tid. Med de sterke naturopplevelsene i tillegg, treffer man hele følelsesregisteret, fortsetter han.

Paret samarbeider med Ove Grytbak på Røros. Han skal også kjøre Femundløpet.