Vi skrur tiden tilbake og ser nærmere på fotball-talentets kanskje største kveld - til nå. Endelig er Skarsem aktuell for eliteseriedebuten, etter å ha slitt med skader noen uker. Det har - dessverre - vært litt av gjennomgangsmelodien i midtbanespillerens korte karriere. Likevel overbeviste han nok til å tre gjennom nåløyet og skrive under A-lagskontrakt før årets sesong. Det er det ekstremt få som klarer. Gimse-gutten brukte noen måneder på å komme igang, men ble friskmeldt til Mesterfinalen mot Lillestrøm i slutten av april.

Trønderbladet var ringside da 19-åringen fra Gimse brøt en barriere og fikk spille en offisiell trofé-kamp for Rosenborg - hele to år etter debuten.

INN FOR DANSK STJERNE: Olaus Skarsem ble byttet ut med selveste Nicklas Bendtner i Mester-ligafinalen mellom RBK og Lillestrøm på Åråsen i starten på sesongen.

Faktisk var det bare én ting som skremte 19-åringen på Åråsen. For etter at 1-0-seieren i Mesterfinalen mot Lillestrøm var over, og tittelen skulle feires, skvatt hele forsamlingen da konfettien smalt og gullregnet startet for tidlig.

- Jeg var ikke forberedt på det, flirte melhusbyggen til Trønderbladet utenfor garderobene på mektige Åråsen.

Stadionet som har huset eliteseriefotball sammenhengende siden 1975 - altså fire år lenger enn Lerkendal. Lillestrøm har tradisjoner og kronet 100-årsjubileumet med cupgull etter 3-2 over Sarpsborg 08 i fjor høst. Supporterne er også blant de mest høylytte i den norske klassen. Etter at tapet mot Rosenborg var et faktum, hang illsinte romerikinger over gjerdene og ropte ukvemsord mot det unge Rosenborg-laget.

Elsker å bli hatet

- Det er utrolig artig. At de viser at de er så utrolig dårlige tapere, gjør det bare ekstra artig for oss. Ekstra deilig, sier Skarsem.

Datoen er altså 26. april 2018. Rosenborg har akkurat slått Lillestrøm 1-0 og Skarsem fikk spille de siste 15 minuttene. Etter kampen fikk han løfte det store fatet som beviser at Rosenborg vant sin femte Mesterfinale på like mange forsøk. Mens Olaus feirer, runger «Hate, hate, hate Rosenborg» blant hjemmefansen. Alexander Søderlund ertet på seg LSKs Simen Rafn og hjemmefansen kokte. Det var uvante scener for en tenåring fra Gruva. Men på vei inn i spillertunnellen ved de ivrigste supporterne, kikket Skarsem opp dem og gliste.

- La dem komme med det, det viser bare at vi gjør noe riktig når de blir sure. Jeg liker det, sier han.

Med armene i kors fortalte unggutten om det han betegnet som comeback-kampen. Etter å ha snakket med oss i intervjusonen, gikk 19-åringen til garderoben. Der la han ut bilde av seg selv på Instagram, feirende sammen med Erlend Dahl Reitan, Rafik Zekhnini og Erik Botheim.

Debuten fikk stortalentet altså i Åfjord i 1.runde av cupen allerede for to år siden. Det gjorde at han senere samme sesong kunne kalle seg norgesmester, etter å ha blitt guttemester i 2013 og 2014, samt vunnet juniorfinalen året før. Skader gjorde at et nytt cupeventyr var uaktuelt i fjor. Året som ble avsluttet med straffemiss i juniorfinalen. Tårene er glemt. Det er også skadene. Nå kan Skarsem endelig tenke kamper og titler igjen for Norges mestvinnende klubb. Det sier sjefen sjøl, Kåre Ingebrigtsen.

Kåre: - Minne for livet

- Han har vært skadeplaget. så det viktigste for oss var å få han igang. Nå har han gjort unna denne kampen og da kan han se fremover. Tenke på det som skjer videre, sier Bruttern.

- Alt handler om at de skal tøre å gå utpå der og slippe seg løs. Tørre å gjøre det de gjør på trening til vanlig. De er gode fotballspillere, men det er jo en ramme rundt... >

<- Man skal tåle det. Erfaring er viktig for unggutta, og det fikk vi gitt til mange av dem. Dette er et minne for livet for dem, så får vi håpe det blir flere sånne, sier Ingebrigtsen.

Etter at seieren på Romerike var et faktum tok Rosenborg-sjefen et godt tak rundt Skarsem, som signerte A-lagskontrakt med Rosenborg i vinter. Det er et ekstremt lite nåløye han har kommet gjennom. Og Skarsem beviste at han er lagd for større scener, selv om Mesterfinalen mellom fjorårets serie- og cupmestere ikke akkurat betyr all verden. Men for det reservepregede RBK-laget betydde det mye.

- Det betydde litt. Det merker vi på slutten når det går opp for oss at vi har vunnet et trofé, sier Skarsem.

Fikk Bendtner-ros

Han kom altså inn for Nicklas Bendtner et kvarter før full tid. 24 minutter tidligere hadde den daværende VM-aktuelle dansken vist sine ferdigheter da han tråklet seg gjennom hele Lillestrøm og dunket inn kampens eneste mål etter å ha slått tunnell Marius Amundsen. Etter kampen roste fotballfenomenet den ukjente 19-åringen fra Melhus. Scenen var som skapt for fotballtalentet.

- Olaus har trent med oss i lang tid og vist en riktig god figur. Han trøkker på på trening og det er deilig å se fra unggutta, sa Bendtner til Trønderbladet.

Mannen som skrev under for ungdomslaget til Arsenal da Olaus var seks år gammel, i 2004. Han som på et tidspunkt var ansett som en av verdens mest talentfulle spisser.

Skarsem er selv Barcelona-fan. Kanskje så den da 11 år gamle Gimse-gutten på TV, da Bendtner kjempet inn 1-0 for Arsenal i kvartfinalen i Champions League våren 2010. Siden stjernespissen skrev under for RBK i mars 2017, har de vært i samme klubb. Nå var det altså Bendtner som roste Skarsem.

- Han har slitt med en skade, men nå er han tilbake. Derfor var det godt å se ham komme inn i dag, fortsetter Bendtner.

Med unntak av noen minutter mot nyopprykkede Ranheim på Marbella, var dette også første gang Skarsem fikk spille mot eliteseriemotstand. Det ble mer enn ryddejobb for den elegante og dribleglade indreløperen, som egentlig bare fikk én offensiv pasning i retning debutant Emil Konradsen.

Ellers ble det en krig i 4-5-1-formasjon etter at kaptein Bendtner hadde byttet plass med Skarsem. Sånn sett trivdes han ikke like godt i kampbildet, selv om anledningen i seg selv passet talentet fra Melhus.

Uvant rolle

- På slutten av kampen blir det mest kriging og lange baller. Det er ikke akkurat det som kler meg best. Jeg føler jeg kommer inn og springer mye. Det ble mest klareringer, men jeg fikk spilt igjennom en gang, sier Skarsem.

- Jeg hadde sett for meg scenarioet, så det gikk greit. Men selvfølgelig er det jo litt spenning og det skal det jo være også, sier Skarsem, som mener han kom ut av det hele med stil.

Han var ikke nervøs og fikk en uke senere sin tredje offisielle Rosenborg-kamp da Steinkjer ble slått 5-0 i cupens 2.runde. Skarsem leverte assist til Magnus Stamnestrø og skrev autografer etter kampen.

- Selvfølgelig er voksen motstand tøffe tak. Jeg fikk erfart at det smeller i duellene. Det er mye trøkk. Jeg syns det gikk fint, sier midtbanespilleren.

Skader gjorde at han ikke fikk være med i 1.runde-kampen mot Trygg/Lade, mens stortalentet ble vraket da Brattvåg ventet i cupens 3.runde. Den skadeplagede midtbanespilleren så dessuten fra tribunen at Odd ble slått på straffer i 4.runde i slutten av mai.

I september venter Vålerenga i kvartfinalen, hjemme på Lerkendal. Før det har forhåpentligvis Skarsem fått eliteseriedebuten.

Rosenborg trenger en ny, trøndersk profil. Og han kan gjerne være fra Melhus.

AUTOGRAFJEGERE I KØ: Etter cupkampen mot Steinkjer i vår ville en god del unge RBK-fans ha talentets autograf.