Laksesesongen har startet meget bra, både i Gaula og Orkla. Vår lokale elv ligger godt foran Orkla, både på fangst, antall kilo, gjennomsnittsvekt og største laks hittil i år.

I går lå fangstene i Gaula på 5.097 kilo, fordelt på 582 laks. Tilsvarende tall for Orkla er 4.167 kilo og 518 laks. Gjennomsnittsvekta hittil i år er 8,8 kilo i Gaula og 8,0 kilo i Orkla. For begge elvene er dette svært høge vekter. Alle fangstene gjelder både avlivet og gjenutsatt fisk.

Gaula har allerede fem laks over 20 kilo. Orkla har ingen. Den største fisken som er tatt i Orkdal i år er 19,4 kilo. Årets rekord i Gaula er på hele 23,1 kilo.

Namsen på topp - ennå

Øverst på statistikken blant elvene i Norge ligger ikke uventet Namsen, med nærmere ti tonn laks hittil i år. Men den største fisken er tatt i Gaula, og det er en stjerne i fiskehatten. Namsen ligger trolig på en andreplass i Norge med «bare» 22,1 kilo. Torstein Rognes i Gaula fiskeforvaltning sier det er normalt at Namsen ligger høgt over Gaula tidlig i sesongen.

– Husk vi har fisket på bare 30 kilometer ennå i år. Gaula er ei elv som holder lenge utover i sesongen, og vi har gjort unna bare to uker av sesongen, sier Rognes.

Fiskere venter fortsatt på at vannføringa i Gaulfossen skal gå ned, slik at laksen kommer opp. Det er ennå ikke unormal sein oppgang i fossen, og vannføringa synker dag for dag.

Fangststatistikken viser at mellomlaksen er på full fart inn i Gaula. Det tas fortsatt storlaks, men det er lengre mellom hver sværing, og de er heller ikke fullt så store. Denne uka er det registrert bare én laks over 13 kilo.

– Vi ser starten på mellomlaksfisket, men vet også at det fortsatt går mye stor laks i elva. Men dess lengre vi kommer ut i juni dess større er sjansene for at rekorden på 23,1 blir stående, sier Torstein Rognes.

Gaulfosshølen best

Fangststatistikken hos Gaula natursenter har også oversikt over hvert enkelt vald, og hvor det fiskes mest. På topp ligger ikke uventet Gaulfosshølen, med 890 kilo, midt på dagen i går. Videre på lista finner vi Borten/Losen fiskesameie (537 kilo), Valdum/Valdøyan (397 kilo), Nedre Kåsen/Bones (304 kilo), Kåsen (254 kilo) og Evjen (238 kilo). Andre vald på over 100 kilo er nedover på lista: Nedre Løberg, Kregnes felleseie, Øvre Valdum, Feragen HJFF, Sandbrauta Gangstiløkken, Horgøien, Melhus JFF, Røskaft søndre, Helgemo og Kvål øvre.

Når vi først sammenligner Orkla og Gaula kan det være fristende å kåre tidenes storlaks mellom de to elvene. Det kan være en dristig øvelse, men ut fra opplysninger hos avisa Sør-Trøndelag og Trønderbladet går Gaula av med seieren her også. Den 18. juli 1960 tok Willy Holthe en laks på 26,6 kilo på Hovin. Dette regnes for å være den største som er tatt på stang. Orkla-rekorden er i følge avisa Sør-Trøndelag 25,0 kilo.

FORTSATT STORLAKS: Dette er den største laksen hittil denne uka, tatt av Rino Hansen på Evjen på Lundamo. Fisken veide 13,88 kilo, og ble tatt på flue og avlivet. Foto: Gaula natursenter
STOR ELV I ÅR: Vannføringa i Gaula har svingt mellom 250 og 600 kubikkmeter i sekundet i Gaulfossen de to siste ukene. I går var vannføringa nede på 250. Foto: John Lerli