Like før jul ble Tomine Hugaas Fjorden (16) nummer syv på 200 meter bryst under junior NM i yngste klasse. På nyåret var Gimse-jenta som svømmer for Vestbyen ute i over en måned med sykdom og jernmangel. I helga svømte hun Bergen Swim Festival. Det ble ingen finaler i det TV-sendte storstevnet.

Tomine var på grunn av avbrekket ikke på sitt aller høyeste nivå på de to lengste brystøvelsene denne helga.

– Jeg er likevel fornøyd, oppsummerer hun etter elitestevnet i Bergen.

– Opplevelse å være med

–  Nå er jeg frisk og tilbake for fullt. Svømming er en idrett som krever veldig mye trening. Selv verdens beste faller fort i kvalitet om de ikke er i vannet svært regelmessig, sier Tomine som debuterte på senior NM like før påske.

– Det gikk ikke veldig bra, men det hadde jeg heller ikke ventet, med den inngangen jeg hadde til mesterskapet. Spesielt på de lengste øvelsene blir det tøft om en mister mye trening, forteller hun.

Under helgens stevne var flere av verdens beste på plass.

– Det var en opplevelse å få være med på det og se så gode svømmere live. Sportslig begynner det å gå rette veien, og til sommeren er jeg nok tilbake for fullt, sier Gimse-jenta.

Sportslig høydepunkt

Tomine tok kravet til UM (NM for yngre) på 50 meter bryst i Bergen.

– Kanskje helgens sportslige høydepunkt, oppsummerte hun etter 36,53 og pers med to sekunder. Det ble også pers på 50 meter fri.

– På 200 medley perset jeg meg med over seks sekunder til 2.41,01. Det var også bra, sier Tomine som var litt bak sine bestenoteringer på 100 og 200 bryst der hun i toppform er tettest på norgeseliten.

– Jeg gjorde 2.52,00 og 1.21,67 på de to lengste brystøvelsene. Jeg var et og tre sekunder bak pers. Sett på bakgrunn av perioden jeg har vært ute av trening kan jeg leve med det, konstaterer hun.

I VANNET IGJEN: Etter en periode med sykdom er Tomine Hugaas Fjorden tilbake. Foto: Rune Helle

Har svømt i fem år

Tidligere drev Tomine med langrenn.

– Nå er det bare svømming, sier Tomine som trener seks dager i uken. De fleste i norgestoppen har svømt mye lengre enn Tomine.

– Jeg startet sent, men på litt sikt tror jeg ikke det har så mye å si, sier hun.

Da Tomine svømte junior-NM før jul konkurrerte hun i klassen jenter 16 år. I helgen var alle til og med 19 år i en juniorklasse.

– Gode plasseringer var derfor vanskelig. Her gjaldt det å kjempe mot sine egne perser, understreker hun.

NM til sommeren

Til sommeren skal Tomine svømme langbane NM i Oslo. Junior- og senior-NM går samtidig i langbane (50 meters basseng).

– Jeg har alltid vært best på bryst. 200 er min klare favoritt. Fremover vil jeg imidlertid ha litt mer fokus på butterfly og rygg. Dette for å kunne bli en bedre medleysvømmer, sier hun.

Tomine skal delta både på Mjøssvøm i Hamar og et stevne i Namsos før NM.

– Fremover nå blir det nesten bare langbanesvømming, avslutter hun.