Snocross-kjører Magnus Reiten (20) kjørte forrige helg inn til en fjerdeplass i Pro Open-klassen i helgas Arctic Cat Cup i Östersund i Sverige.

I kvalikheatene og semifinalen kom han på tredjeplass, og tok seg til finalen, der han altså ble nummer fire. Resultatmessig kunne det gått bedre for singsåsbyggen, men småproblemer med den nye snøscooteren satte en stopper for det.

– Vi sliter med å få scooteren til å gå optimalt. Problemene skyldes at motoren tar til seg for mye bensin. Før var det forgasseren som justerte inntaket, men på de nye snøscooterne brukes det elektronisk drivstoffinnsprøytning. Alt styres via en datamaskin, men vi har ikke tilgang til dette systemet. Det er folk fra fabrikken i Finland som gjør dette, forklarer Reiten til Trønderbladet.

– Vi har igjen noen uker med testing og kjøring for å få maskinen til å gå helt optimalt. Jeg håper å få testet litt i helga, legger 20-åringen til, som kjører for Motorhuset Oppdal.

Trener med Elias Ishoel

Vel hjemme fra Sverige er Reiten i gang med forberedelsene til nye løp. Planen var egentlig å kjøre Mases Snowcross Cup i Mora 28. januar, men nå ser det ut til at han velger å bli hjemme til fordel for trening.

– Slik det ser ut nå drar jeg til Oppdal og trener med Elias Ishoel. Han knakk lårbeinet i sommer og er derfor hjemme og trener. Han har egen bane med to tråkkemaskiner. Det er gode treningsforhold der, sier snøscooterkjøreren.

Reiten og Ishoel har kjørt sammen i mange år. Før sistnevnte startet proffkarrieren i USA, kjørte de begge for Motorhuset Oppdal.

– Vi har lært mye av hverandre opp gjennom årene og er veldig glad i å kjøre sammen. I 2014 var vi de første norske utøverne som kom på pallen i svensk mesterskap (SM), sier han.

Magnus Reiten ble nummer to i Clash of Nations i Falun i fjor. Kompisen Elias Ishoel vant løpet. Foto: Privat

Gode plasseringer i fjor

20-åringen fra Singsås har vært seniorutøver siden 2012. I fjor ble Reiten nordisk mester og fikk en andreplass i Clash of Nations, som er Europas største snocrossløp. Han vant også alle rundene i Midt-Norsk mesterskap. I EM var han uheldig å sprengte reima i det ene av to heat. Dette resulterte i at det ble en femteplass totalt.

– Jeg aldri satset så hardt som jeg gjør denne sesongen. Det store målet er å kjøre VM i Finland. Her håper jeg å komme blant de fem beste. Jeg skal også kjøre alle SM-rundene og prøve å vinne NM hjemme i Norge, forteller Reiten.

Kombinerer med jobb

Mens kompisen Ishoel lever av å kjøre snøscooter, jobber Reiten som lastebilsjåfør i firmaet til faren, Reiten Transport. I familiebedriften får han bestemme litt selv når han jobber, slik at han kan reise rundt og konkurrere.

– Det er nok ikke mange arbeidsgivere som ville godtatt at jeg tar meg fri to-tre dager i uken for kjøre snøscooter, sier Reiten og legger til at han er avhengig av å jobbe i tillegg for å få det til å gå rundt.

Per dags dato har han to mekanikere i teamet, som er med når han kjører løp. I tillegg har han en ivrig familie som følger ham tett. Mange av hans nærmeste var blant annet på plass i Sverige forrige helg.

Dårlig rekruttering

Reiten er sånn passe fornøyd med oppkjøringen til inneværende sesong.

– Jeg skulle nok hatt mer tid på scooteren før sesongen startet andre helga i januar. Snøen kom sent og jeg fikk bare kjørt 30–40 mil. Det optimale hadde vært og kjørt 100–200 mil, forteller han.

Det er ikke bare å sette seg på snøscooteren og tro at man kan vinne løp. For å håndtere hestekreftene kreves det enormt med styrke. Det er på sommerstid at Reiten legger det fysiske grunnlaget.

– Jeg prøver å legge opp styrketreningen om sommeren, for å være rustet til sesongen starter. Men med jobb og andre gjøremål er det hva det blir tid til, sier han.

Ifølge Reiten sliter sporten med rekrutteringen på nåværende tidspunkt. Han forteller at mange kjører snøscooter på fritida, men de fleste er ikke like interessert i snocross.

– Det handler nok litt om at det koster en del å starte med det. Men for å kun kjøre løp i Midt-Norge trenger man ikke like mye utstyr. Jeg håper det er flere som får øynene opp for sporten, sier han.

Neste år skal de prøve å arrangere løp på Singås. Dette har ikke blitt gjort siden 2014, og Reiten håper at dette kanskje kan få flere til å starte med snocross igjen.