Årets Setersmak ved Storbekkøya museumsseter så ut til å falle i smak hos svært mange. Lørdag møtte mange opp for å spise rømmegrøt, hyllkake, gomme og skjørost. Oddgeir Grytdal forteller at det nærmest ble litt amper stemning i serveringsteltet fordi folk måtte stå i kø da mange på samme tid ble sultne.

– Det er begrenset hvor mye rømmegrøt vi rekker å koke på en gang, forteller Grytdal som likevel var fornøyd med tilstrømninga.

Setermat ble servert både i et serveringstelt og på ulike steder inne på selve museumssetra.

Håndverk

Publikum fikk også stifte bekjentskap med ulike typer håndverk. Her var det for eksempel produksjon av budalsstol og neverkopper. Budal husflidslag hadde laget en gjettekonkurranse der ulike gamle gjenstander var lagt fram.

– Konkurransen var lagt opp som en huskelek, og så fikk en ekstra poeng om en visste hva gjenstanden hadde vært brukt til. Her er for eksempel en smørdall og kjæskløft, og så har vi verktøy som er blitt brukt til årelating. Helt eksakt hvordan årelatinga foregikk, vet jeg ikke, sier Liv Irene Storli fra husflidslaget.

I etterkant har Storli snakket med andre som mener å vite hvordan årelating foregikk. Kjæskløft ble brukt under ostekoking.

Kjøretøy

Transport på gammelt vis ble det også rettet fokus mot. På tampen av Setersmak-arrangementet var det traktorparade, og små og store fikk se traktorer av eldre årgang komme putrende gjennom museumsområdet. Det var også anledning for barna til å ta en ridetur, og folk kunne også kikke innom smia eller se på utstillinga som skildrer jernutvinning.

Ettersom været var brukbart, riktignok ikke de høyeste sommertemperaturene, tok folk seg god tid mens de var på museumsområdet. Mange avsluttet dagen ved å se spelet «12 lod sølv».

Elva Bua lokket de yngste, og flere prøvde fiskelykken eller tok et raskt bad.