På Horg og andre sykehjem langs Gaula finner du svaret.

– Dette er en skikkelig gladjobb, sier Siri Stav og smiler bredt idet hun går inn på kjøkkenet på Horg sykehjem.

Pakket og klar

Med seg har hun en hel pose med frosset røkelaks. Den skal de rundt 70 beboerne få helt gratis, akkurat som de også fikk en pose levert på døra like før jul.

– Dette er laks som er fredet etter fiskereglene, men som har vært for skadet til å bli satt ut igjen, forteller Stav, som er styremedlem i Gaula fiskeforvaltning.

Skadet fisk

Reglene for hva slags fisk som kan høstes fra Gaula har som kjent blitt ytterligere innstrammet i år. All fisk over én meter må settes ut igjen. Det samme gjelder hunnlaksen etter 1. juli, slik det har vært tidligere.

Når noen får en slik på kroken skal den settes ut igjen i live. Ser man derimot at laksen er for skadet, slik at den står i fare for ikke å overleve, skal den rapporteres inn og leveres til forvaltninga.

– Det er denne fisken vi de siste årene har begynt å sende inn til røkeriet, for så å gi den ut til sykehjemmene i Gauldalen, sier Siri Stav.

Takknemlig

Institusjonskokk Siri Stølan tar med glede imot den store posen røkelaks når Stav kommer på besøk.

– Dette er vi veldig takknemlig for. Nå blir det eggerøre og røkelaks på sykehjemmet en god stund framover, sier hun fornøyd.

– Laksen blir godt mottatt av beboerne.

Også bær på døra

På Horg sykehjem er de også ellers godt vant med kortreist mat på døra.

– Vi har faktisk bær hele året på grunn av det vi får inn, sier Stølan.

God stemning på kjøækkenet når forvaltninga kommer på besøk! Siri Stølan (t.h.) tar gledelig imot. Foto: Elling Finnanger Snøfugl