Den 15. mai trådde de nye laksereglene i kraft i Gaula. All laks over 100 cm og under 35 cm skal settes levende ut igjen. De reglene mener daglig leder i Gaula natursenter, Torstein Rognes, at fiskerne er flinke til å følge.

– Har forståelse

– Vi har kjørt ganske tydelig tilsyn og det virker som det går veldig bra. Vi opplever at de aller fleste har forståelse for de tiltakene som er gjort. Man blir lettet og ser at mengden fisk tar seg opp, og målingen fra Agdenes for noen dager siden var veldig positiv, sier Rognes.

På Gaulas hjemmesider føres det statistikk på laksen som fanges. Det er viktig at fiskerne rapporterer inn laksen de fanger for natursenterets og grunneiernes skyld.

– Det rapporteres fangst fortløpende, men enkelte strekninger følger vi litt ekstra opp. Det er viktig for grunneierne at det blir rapportert fra deres vald. Om det blir fanget mye i deres vald blir valdet mer ettertraktet. Vi føler at fiskerne er flinke til å følge opp dette, sier Rognes.

Helt fra sesongstarten har det vært mye regn og lave temperaturer. Det har preget vanntemperaturen i Gaula, men Rognes mener det er helt naturlig.

– Det er masse kaldt vann og da er det ikke mye laks som har passert Gaulfossen enda. Fisken er litt treg når det er kaldt, men det er naturen så det er som det skal være.