6. oktober blir det Early Birds for første gang i Midtre Gauldal, og den morgenfriske turen som starter klokka 06.30, går rundt omkring på Støren. Oppmøtet er utenfor Bjørgen treningssenter.

Tar opp kampen

– Vi skal bli bedre enn Melhus, fastslår gruppa som står bak Early Birds på Støren.

I Melhus møtte 140 opp da morgenturen ble arrangert den første fredagen i september, og arrangøren klarte ikke å tilby nok T-skjorter. Neste morgentur i Melhus er 6. oktober, så da blir det mannjevning om hvem som stiller flest.

Early Birds er et folkehelsetiltak i forbindelse med Trondheims søknad om ski-VM, og består av en trimtur den første fredagen i måneden. På Støren skal deltakerne gå fra Moøya retning Spjeldbakkan, og snu etter 15 minutter. Ved ankomst vanker det T-skjorte, kaffe og yoghurt. Trimturen er ment som et lavterskeltilbud, og skal være egnet enten en har med barnevogn eller har lyst på en løpetur. Håpet er at tiltaket skal bedre Trondheims muligheter til å få VM og dermed folkefest, og at folket blir i bedre form.

- Hver enkelt må ta ansvar

Arrangørene har tro på at midtre gauldalingene vil delta på tidlig trimtur selv om tall viser at det ikke står så bra til med folkehelsa - spesielt ikke hos de unge. Kristin Bjørgen som driver Bjørgen treningssenter, forteller at den største gruppa på treningssenteret er 65 pluss.

– Her på senteret gjør vi noe for folkehelsa hver dag. Jeg tror sofaen er den største konkurrenten, sier Bjørgen.

Emma Endal Hansen tror bedre folkehelse handler om at folk tar tak i egen helse.

– Det hjelper ikke hvor mye kommunen tilrettelegger, og hver enkelt må ta ansvar. Early Birds kan være et fint tiltak for dem som ikke er så fysisk aktive, sier Endal Hansen.

Blant de som stiller opp for Early Birds i Midtre Gauldal er Frisklivssentralen, bedriftshelsetjenesten, Bjørgen treningssenter, Støren fysioterapi og idrettslaget.