– Foreløpig obduksjonsrapport er mottatt, og dødsårsaken synes forenlig med kranveltet. Døden antas videre å ha inntrådt umiddelbart. Endelig obduksjonsrapport tar vanligvis en del tid før ferdigstillelse, skriver politiadvokat Kari Hvidsten Roven i Trøndelag politidistrikt i en e-post til Trønderbladet.

Fredag 6. januar veltet en tårnkran fra anleggsplassen til nye Melhustorget over Melhustorget. Krana veltet over store deler av taket på Melhustorget, og den slo igjennom taket.

En ansatt hos Falkanger Sko i andre etasje ble meldt savnet, og hun ble funnet omkommet etter tre timer. Kvinnen er i midten av 50-årene og var fra den sørlige delen av Trondheim. Etterforskningsleder Per Christian Stokke og politiadvokat Kari Hvidsten Roven opplyser til Trønderbladet at de pårørende ikke har ønsket å få offentliggjort navnet på den omkomne.

– Politiet vil derfor ikke frigi navnet, skriver Hvidsten Roven i e-post til Trønderbladet.

Sakkyndige og kriminalteknikere

Politiet opplyser at etterforskninga er tidkrevende, og etterforskningsleder Per Christian Stokke har i Trønderbladet sagt at det er satt inn en stor gruppe personer som er med på etterforskninga.

– Politiet har foretatt en rekke avhør av vitner og det gjenstår fortsatt mye taktisk og teknisk etterforskning. Politiet får bistand fra sakkyndige som fremover skal bidra til undersøkelser av krana og åstedet, sammen med politiets kriminalteknikere. Også Arbeidstilsynet som faginstans er involvert, skriver politiet i ei pressemelding.

Ved en vegg utenfor Melhustorget henger det blomster, og flere steder er det satt fram lys. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Fjerning av kran

Etterforskningsleder Stokke sier til Trønderbladet at det er et stort og komplisert åsted, og at det er for tidlig å kunne si når krana blir fjernet fra Melhustorget.

– Krana blir ikke fjernet før helga. Politiet fortsetter etterforskning på krana, og vi jobber med å finne ut hvordan en kan fjerne krana, sier Stokke.

– Det tas sikte på å fjerne kranen i løpet av nær fremtid. Undersøkelse av kranen er en del av etterforskningen, skriver politiadvokat Hvidsten Roven i e-post til Trønderbladet.

Politiet har tatt over eierskapet til den veltede krana som et ledd i etterforskninga.

Gitteret er dratt for inngangen mot nord. Politiet har satt opp sperringer på deler av første etasje. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Tidkrevende

– Når det gjelder årsaken til kranvelten, og om noen har straffeansvar, skriver politiet i pressemeldinga at det er for tidlig å si noe om dette. Det er heller ikke tatt ut noen siktelser i saken foreløpig. Det understrekes at etterforskningen som følge av sakens store omfang vil være tidkrevende, opplyser politiet.

Bildet er tatt fredag 13. januar og viser den veltede krana over Melhustorget. I forgrunnen er anleggsplassen for nye Melhustorget. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Torsdag var ansatte i Gauldal brann og redning og fra brannvesenet i Trondheim oppe i en lift for å hente ut noe fra krana som fortsatt ligger på taket av Melhustorget. Etterforskningsleder Stokke har ikke ønsket å gå inn på detaljer i etterforskninga. I krana som veltet, var det en vindmåler og prosjektleder John Olaf Solstad i Hent har opplyst til Trønderbladet at ansatte måtte opp i krana for å se på vindmåleren om det var for mye vind til å drive arbeid med krana. Om morgenen 6. januar besluttet Hent at ingen skulle opp i krana fordi Meteorologisk institutt hadde sendt ut advarsel om at det kunne bli opp i 27–30 m/s. Det var svært sterk vind både torsdag og fredag.

Fredag fikk ansatte hos matbutikken Spar gå inn i Melhustorget for å rydde ut matvarer fra kjøledisker og frysedisker. Strømmen ble koblet ut etter at Melhustorget ble truffet av tårnkrana.