24-åringen fra Hovin har fullført én måned av Norge på langs. Han forteller på telefon fra Alta at det ble en tøff start på turen. Blant annet måtte han ligge værfast i tre døgn med storm på fjellet. De høge fjellene i begynnelsen så han ikke stort til på grunn av snø og skodde. Men han har også hatt stjerneklare dager, nordlys og fine toppturer.

Jørgen velger ikke minste motstands veg når han legger ut på tur. Korteste rute hadde gått innom Sverige, men det er ikke aktuelt. Han kunne også ha spart mange mil ved å starte på Nordkapp. Men Jørgen valgte Kinnarodden, som er det nordligste fastlandspunktet i Norge. Nordkapp ligger på ei øy, lengre vest og lengre sør. Til Kinnarodden går det ingen veg, så Jørgen måtte starte med å gå over to mil nordvestover fra Mehamn.

Værfast i telt

– Hvordan oppleves det å ligge værfast i telt med storm på fjellet?

– Jeg hadde gjort det før, så det var helt greit denne gangen. Jeg hadde skaffet meg et solid telt, og visste at det ville stå. Men tida blir lang hvis man skal ligge og stirre i telttaket, så det gjelder å finne på noe. Hvis ikke kommer det lett noen tanker. Jeg hører på lydbok, og bruker tid på å optimalisere utstyr og ta vare på meg sjøl, forteller Jørgen.

Han søkte også tilflukt i ei nødbu han fant da uværet herjet. To netter her ble de eneste uten teltet på de 19 dagene fram til Alta. Her har Jørgen gått på folkehøgskole, og han tilbrakte noen dager hos gamle kjente.

– Jeg har det ikke travelt, og bruker den tida jeg trenger. Jeg har en romslig plan og stresser ikke, sier han.

Grunnen til at han valgte å starte i nord, og ikke i sør som mange andre, var at da fikk han oppleve vinteren i Finnmark, og gleden av å gå mot sammeren i Sør-Norge. Han får også sola i ansiktet, og ikke i ryggen.

Et par mil om dagen

Ser han en flott fjelltopp undervegs tar han gjerne turen opp. En slik dag ble turens hittil lengste dagsetappe, på 39 kilometer. Hvis Jørgen trekker fra værfaste dager kommer han opp godt over 20 kilometer hver dag. I Alta forrige uke var cirka 350 kilometer unnagjort. Det er 13 prosent av turen, der tripptelleren vil stoppe på rundt 2.700 kilometer.

– Kommer jeg i avisa nå øker presset på å fullføre. Men jeg er gira, og alt har gått fint, sjøl om jeg har hatt været imot meg de første ukene, sier Jørgen.

Syklet Norge i 2015

Da Jørgen var ferdig med skoleåret på Øytun folkehøgskole i Alta proklamerte han at han ville sykle heim til Hovin. Dette er snart tre år siden, og allerede da bodde det en luring i Jørgen. Før han syklet sørover tok han en svipptur opp til Nordkapp. Og etter at han kom heim til flagg og bløtkake på Hovinsåsen syklet han like godt videre til Lindesnes. Årets tur Norge på langs er altså den andre for den spreke 24-åringen.

– Jeg vet kanskje litt mer om hva som venter meg, sjøl om det å gå er noe helt annet enn å sykle. Jeg vet i alle fall hvor langt Norge er, ler han.

Glad i ski og natur

– Hva er motivasjonen din for å gjøre dette?

– Jeg er glad i å gå på ski, og kjenner mange som går lange turer. Så interessen er ganske sterk, kan du si. Jeg er i min beste alder, og har gjort ganske mye rart før også. Jeg er ikke bekymret for at motivasjonen skal svikte, sier han.

Jørgen jobber som snekker, og har en fleksibelt arbeidsgiver.

– Det koster litt å være på tur, men jammen koster det å ikke være på tur også. Jeg har lagt til side litt penger, så dette er ingen bekymring i det hele tatt.

Jørgens motto er at alle som vil noe, får det til. Flere av hans venner har sagt at de vil følge ham noen dager når han nærmer seg Trøndelag. Det gleder han seg til. Jørgen har også jevnlige oppdateringer på Facebook-sida si: "Jørgen går Kinnarodden - Lindesnes".

Alene i mørket

– Hva ser du som den største utfordringen på turen?

– Det var faktisk den etappen jeg nettopp er ferdig med. Å starte helt alene, i mørke og kulde. Jeg var forberedt på at det kunne bli tøft mentalt. Men jeg har kommet over utrolig bra. Nå venter etappen som kanskje blir den mest krevende fysisk. Og det blir den lengste uten forsyninger undervegs. Og ny rekord i å være uten kroppsvask, ler han.

Han regner 34 dager gjennom Troms fram til Sulitjelma. I et svært krevende terreng.

– Her finnes det ingen naturlige plasser å stoppe, og ingen muligheter for å handle. Jeg må fylle opp med frysetørret mat, og det blir tung pulk i starten. Oppå Bjørnfjell er det en butikk 200 meter inne på svensk side. Men jeg skal ikke dit. Kanskje kan jeg stille meg i vegkanten og vifte med en 500-lapp for å få noen til å handle for meg, flirer Jørgen.

Storspiser

Turen har gitt ham et nytt forhold til mat. På den første måneden har han gått ned fire kilo.

– Det er en herlig følelse å bare spise og spise, så mye som du orker. Smågodt, sjokolade og kaker, drømmer han. Å komme til Alta var en stor opplevelse, og han spiste nesten gamle venner og lærere ut av huset.

Jørgen regner med å være heime på Hovin i begynnelsen av mai. I beste fall kan han gå med ski og pulk nesten helt fram.

– Jeg holder meg i fjellstrøk, og da er det håp om at det kan holde med snø og skiføre ganske langt.

Videre fra Trøndelag har han sett på tre mulige ruter å gå. Det vil han avgjøre seinere.

– Jeg prøver å ikke bli for opptatt av å telle dager og kilometer. Andre folk går styggfort Norge på langs, så dette er ikke et rekordforsøk på noe vis. Målet mitt er å opprettholde det samme gode forholdet til friluftsliv som jeg hadde før turen, sier Jørgen.

– Nå er det meldt bra vær, og jeg gleder meg veldig til å fortsette.

Fakta Norge på langs

Nettstedet norgepaalangs.no har registrert 380 fullførte turer fra 1951 til 2017.

Toppåret var 2011 med 33 personer. Seinere har tallet vært mellom 15 og 25 personer i året.

Den yngste som har gjennomført Norge på langs er ei jente på 10 år. Den eldste er en mann på 70.

Rekorden for antall turer har Inger Thommesen, som har fullført tre ganger. Det er fem personer som har gått to ganger.

Raskeste tur på vinteren ble gått på 55 døgn. Sommerrekorden er på 59 døgn til fots. Erik Nossum har løpt på 42 døgn (over 60 kilometer pr. dag i gjennomsnitt!), da han var 56 år gammel. To mannfolk har gått på rulleskøyter på 34 døgn.

Den vanligste årsaken til at folk gir opp er belastningsskader og at de går lei.

Kilde: Norgepaalangs.no og Den Norske Turistforening