– Jeg vurderte å sykle, men synes det står litt mer respekt av å gå, sier Marius Ødeving Berg.

Han bor på Ranheim, men startet i Melhus for å unngå bytrafikken. Da Trønderbladet traff ham på grensa mellom Ler og Lundamo hadde han snart gjort unna dagens etappe.

Et minne for livet

– Jeg regner med 20 kilometer for dagen, og det tror jeg skal gå fint, sier Marius.

– Hvor lang tid kommer du til å bruke?

– Jeg har det ikke travelt, men har gitt meg sjøl 100 dager i første omgang. Da er jeg snart i Paris, sier han.

– Kommer du virkelig til å gå hele vegen?

– Nå skal jeg først til Larvik, og ta ferja over til Hirtshals. Så får jeg se, men målet er å gå ja. Blir det nødvendig å haike så gjør jeg det, forteller han.

Veteraner går Norge på langs for en god sak De startet på Nordkapp den 15. april, og planen er å ankomme Lindesnes den 28. september. Da har de tilbakelagt over tre hundre mil til fots!

Et spesielt ønske

Han forstår godt at Paris høres avskrekkende ut. Men en tilsvarende tur fra Melhus til Nordkapp er ikke veldig mye lengre. Går du til Nordkapp har du gjort unna 3/4-deler av en tur til Paris.

Det er heller ikke mer sprøtt enn å ta sparkesykkel til Bergen, mener han.

– Hvorfor valgte du Paris?

– Jeg har drømt om å se Eiffeltårnet, så det er målet for turen.

Fagbrev i lomma

Marius var lærling hos Grilstad Fabrikker, men de hadde ikke bruk for ham akkurat nå. Han prøvde å få seg jobb andre steder, men lyktes ikke.

– Jeg hadde mulighet til å ta en tur nå, og fant ut at det ville være bedre enn å sitte heime. Det er en måte å teste meg sjøl på, sier Marius.

– Hva tror du blir de største utfordringene på turen?

– Jeg blir mye alene, men det tror jeg skal gå bra. Jeg er vel mer spent på hvordan beina og kroppen skal takle det, sier Marius.

Sekken veger rundt 20 kilo, og der har han alt han trenger. Telt, sovepose, liggeunderlag og klær. Det meste av mat kjøper han undervegs, da han stort sett tenker å følge veg.

Glad i å være på tur

Dette er den første langturen til fots, men Marius har alltid likt å være på tur og overnatte i telt, forteller han. Sine opplevelser vil han dele på sosiale medier, men har ikke begynt å skrive blogg. Det er tommelen opp overalt, 120 på Facebook. På Instagram finnes Marius på "Bergsgalleri".

– Kan det være aktuelt å jobbe undervegs?

– Jeg har ingen tanker om det. Jeg var tre måneder i Tyskland i læretida, og det var fint. Men jeg har ingen slike planer, sier han.

Sov på Hovin

Trønderbladet ringte Marius søndag formiddag, og da hadde han startet dagen fra Hovin. Regnet fra lørdag hadde gitt seg, og han så lyst på å fortsette.

– Jeg kjenner det i beina at jeg gikk et stykke i går, men det føles helt fint. Jeg tenker å komme til Soknedal i dag, så jeg tar det forholdsvis rolig, sa han.

Marius Ødeving Berg passerte Møstadalen på Ler lørdag 12. august. Foto: John Lerli
Marius benytter fjellsko for at føttene skal takle påkjenninga. Foto: John Lerli