Ideen om en marsj ble gjennomført første gang her på Hølonda ved Åmotet med avmarsj fra Skogstuggu, Hølonda den 14.september 1995 og har vært gjennomført årlig siden da, i regi av IL Leik, trimavd i et samarbeid med Meldal Historielag.

Fra en tidligere sabotørmarsj til Hotell Norge, Grønlia på Hølonda. Foto: Oddny Oppland

Marsjen har etter hvert blitt avholdt på Løkken og på Hølonda annethvert år, her på Hølonda har utgangspunktet vært i Hammeråsen, hos familien Opland, og det som i etterkant ble døpt for Hotell Norge, opprinnelig ei fjølbu som skulle skjule sabotører som i april–mai 1944 skulle gjennomføre aksjoner for å stoppe kismalmtransporten fra Løkken Gruber ned til Thamshavn for godt. Malmen ble skipet til Tyskland og brukt til sprengstoffproduksjon. 25 prosent av svovelkisen som Tyskland trengte til dette  kom fra Løkken.

Under aksjonen Feather 2 hadde sabotørene Hotell Norge som sitt trygge skjulested. Den 17. mai 1944 ble dagen feiret sammen med lokale gode hjelpere. Stående fra venstre: Johan Elvebakken, Orkdal, Arne Hægstad, Kompani Linge, Paul Opland og Johan Opland. Sittende foran fra venstre Aasmund Wisløff og Torfinn Bjørnaas fra Kompani Linge. Foto: Arkiv

Aksjoner ble først gjennomført i 1942 og 1943, i hovedsak fire store aksjoner ble rettet mot kistransporten. Den første kom i mai 1942 der strømomformeren på Bårdshaug ble sprengt. Neste aksjon kom i februar 1943 der malmbåten DS Nordfarhrt ble forsøkt senket på Thamshavn. Så kom sabotasjen Feather 1 senhøsten 1943 der fem lokomotiver og en motorvogn ble sprengt. Fenrik Odd Nilsen sprengte seg selv i luften ved et uhell i Klingliene under denne aksjonen.

Leder under de nevnte sabotasjene var løyntnant Peter Deinboll fra kompani Linge, med sabotørene Arne  Hegstad, Torfinn Bjørnaas som var fra Løkken, Leif Brønn, Aasmund Wisløff og Paul Skjærpe, sistnevnte ble utsatt for angiveri og kom under harde avhør på Misjonshotellet, men røpet ingenting om sine kamerater.

Feather 2 kom så i mai 1944 der sabotørene Bjørnaas, Hegstad og Wisløff gjemte seg på gården Opland på Hølonda, og der det berømte «Hotell Norge» fungerte som et effektivt skjulested, et «hotell» som ble rasket sammen av noen plankebiter fra et grisefjøs.

Et stabbur som ligger på gården i Grønlia fungerer som et lite museum og ble åpnet i 2003 av daværende ordfører i Melhus, Solfrid Løvseth. Sabotørmuseet åpner dørene kl. 10.00. Her fra en tidligere marsj da Rolf Erik Kjøsen fra Sabotørlaget delte sin store historiekunnskap med publikum da han fortalte om hva som skjedde under andre verdenskrig både på Hølonda og om hvordan krigen utviklet seg globalt. Foto: Oddny Oppland

Alternativet til disse sabotasjeaksjonene var jo massiv bombing av Løkken og Orkanger fra de allierte styrker, noe som ville gått kraftig utover sivilbefolkningen, og forårsake store materielle ødeleggelser i tillegg til store sivile dødsfall.

Marsjen kom i stand etter initiativ fra daværende ordfører i Meldal, Arne L. Haugen og daværende lensmann i Melhus, løkkenbyggen Trond Heggem. Løkken IL ble med som medarrangør i starten, der trimavdelingen i Leik IL etterhvert overtok ansvaret for marsjen sammen med tidligere nevnte Meldal Historielag.

Sabotørmarsjen går annethvert år i området Løkken eller Hølonda, og i år går marsjen for 29.gang på søndag 10.september fra Grønlia, Gåsbakken, adresse Sørbygdveien 196.

Et stabbur som ligger på gården i Grønlia fungerer som et lite museum og ble åpnet i 2003 av daværende ordfører i Melhus, Solfrid Løvseth. Sabotørmuseet åpner dørene kl. 10.00.

Marsjen starter klokka 11 og går om det som siden ble kjent som Hotell Norge. Der vil historiker og pensjonert lærer Egil Sallaup holde en orientering. Marsjen går videre etter merket løype vest for Grønlihåmmårn nordover til Skoglund, inn på Sørbygdveien og tilbake til Grønlia, ca 3,5 kilometer.

Det blir kaffesalg og det vanker diplomer og familierabatt på startkontingenten. Deltakelse teller to poeng i trimpostprogrammet til IL Leik.

Hjertelig velkommen til årets Sabotørmarsj!