- Jeg har ikke astma, men jeg kjenner at det blir trangt i brystet når temperaturen går under 10 minusgrader, sier Jan Frode Hatlen (38).

Han synes det blir litt kaldt når temperaturen blir lavere enn 10 minus, men han mener det handler om å ha gode klær.

Les også: Utendørs trening skjerper sansene

Ikke skremt av kuldegrader

38-åringen bor i Gimsmarkvegen i Melhus, og han forteller at det er mange i gata som sykler. Selv er han en ivrig jobbsyklist året rundt. Vinterværet skremmer ikke, og han mener det handler om å ha gode nok klær.

Så ofte han kan sykler han til jobben ved NTNU der han underviser, forsker og veileder elever. Avstanden til Dragvoll er 24 kilometer. Dessuten har han 22 prosent stilling i Melhus kommune som fast representant i Melhus formannskap og gruppeleder for Venstre. Da sykler han fra Gimse og ned til Melhus rådhus.

- Denne uka sykler jeg mandag, onsdag og fredag, forteller Hatlen.

Vaskehall

I bitende januarvind vasker han sykkelen med piggdekk utenfor huset. Sykkelen blir fort skitten som følge av strøing i Melhus og salting i Trondheim, forteller Hatlen. Kuldegrader hindrer ham ikke i å sykle, men løssnø er verre enn blankis for den ivrige syklisten.

Hatlen er Venstre-politiker, og han ønsker seg mer tilrettelegging slik at flere kan sykle. Ett av forslagene hans er vaskehaller for sykler, og gjerne på arbeidsplasser. Han kjemper for sykkelhotell ved den nye pendlerparkeringa ved Melhus sentrum.

- Noen kan ha lang vei å sykle til Melhus sentrum, og da kan det være at de vil ta bussen videre til Trondheim, forklarer Hatlen.

Hatlen tar buss til jobb av og til, og innimellom kjører han. Sykkel er imidlertid det framkomstmiddelet han helst velger.  Målet er hele tida å sette så lite klimaavtrykk som mulig.

Les også: Melhus' minste treningssenter

Om elsykkel

Familien har en bil etter at de solgte elbilen. Hatlen prøvekjørte elsykkel gjennom ordninga Miljøpakken har, og syntes elsykkelen gir for lite utfordringer.

- Med elsykkel blir landskapet nesten flatt selv om det er kupert i Melhus. Batteriet er ikke så bra om vinteren, sier Hatlen.

I stedet bruker han penger på å kjøpe gode sykkelklær, og han har investert i en crossykkel med vinterdekk. Om sommeren bruker han en annen sykkel.

- Folk må finne en sykkel som passer deres bruk, og de burde slutte å være så fordomsfulle til sykkelkultur. Hvis du sykler på asfalt er det eneste som duger er en landeveissykkel, sier Hatlen.

Les også: 87-åring på elsykkel

Sykkelen må vaskes regelmessig uansett utevær.