– I dag er det bare 38 prosent kvinner i snitt i kommunestyrene, mens kun 30 prosent av ordførerne i Norge er kvinner. Målet er å få en jevnere fordeling, sier Guro Angell Gimse fra Melhus.

Nominasjonsarbeid

Gimse sitter på Stortinget for Høyre, og er også leder i nominasjonskomiteen for Høyre i Melhus. Etter at hun har møtt fast på Stortinget siden Linda Hofstad Helleland er statsråd, har Gimse bedt om fritak fra verv i Melhus kommunestyre og i fylkestinget.

Fritak har hun fått, og Gimse varsler at hun ikke har ambisjoner om å sitte i Melhus kommunestyre etter valget neste høst. Derimot vil Gimse fortsatt satse på fylkespolitikken. Signalene Gimse har fått, er at Stine Estenstad og Mikal Kvaal fra Melhus Høyres gruppe ønsker gjenvalg.

Kvinneforum

En annen ambisjon er å få flere kvinner inn i politikken. Gimse er leder for Høyres kvinneforum i Trøndelag og er nestleder i det nasjonale kvinneforumet. Nylig inviterte hun ei gruppe kvinner til Stortinget for å motivere til dannelse av nettverk og som inspirasjon. Astrid Klungseth fra Melhus, Nina Bratt Staverløkk og Vibeke Wæraas fra Midtre Gauldal var blant de inviterte.

– Det trengs både kvinner og menn i politikken for å få variasjon, og kvinner og menn har ulike fordeler, mener Astrid Klungseth.

Klungseth forteller at hun ikke har som mål å bli lokalpolitiker, men at hun er politisk interessert og samfunnsengasjert.

–Jeg vil gjerne støtte dem som ønsker å være politikere, og jeg mener at det bør legges til rette for at folk i stemmerettsalder kan delta i politikken, sier Klungseth.

Nina Bratt Staverløkk sitter i Midtre Gauldal kommunestyre.

- I Midtre Gauldal kommunestyre sitter det ganske mange kvinner og jeg opplever at vi er på rett vei. For oss kvinner handler det litt om å våge å stå fram, og der har vi kvinner kanskje ikke vært flinke nok. Guro Angell Gimse er flink til å ta vare på kvinnene i Høyre, og hun går gått stien før oss, sier Staverløkk.

Staverløkk bebuder at hun ønsker å ta gjenvalg, og hun sier at engasjementet har vokst med årene.

MØTE: Nina Bratt Staverløkk (t.v) og Astrid Klungseth møtte statsråd Bent Høie. Staverløkk tok blant annet opp blant annet momenter knyttet til helse- og eldreomsorgspolitikken. Foto: Høyre

Stortinget

På Stortinget møtte de besøkende blant annet statsråd Bent Høie i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Her på Stortinget har vi kommet til en kvinneandel på 40 prosent. Statsminister Erna Solberg er et godt forbilde. Hun har en egen selvtillit og utstråling, og hun er et forbilde ved å stå fram som den hun er. Derimot står det ikke så bra til i næringslivet, og det er svært få kvinnelige toppledere. Selv om det har vært en økning fra 18 prosent kvinnelige toppledere i 2014 til 22 prosent i 2018, er det ikke så gode tall ennå, sier Gimse.

Gimse mener at rekruttering av kvinner til det politiske liv handler blant annet om å få kvinner til å melde seg og vise at det ikke er farlig å kaste seg ut i det uforutsigbare.

– Jeg er opptatt av at ingen saker er bedre enn andre. Det kvinner er opptatt av, skal også avspeiles i hvilke saker som tas opp i kommunestyrene. Kvinner er opptatt av de samme tingene som menn, men ofte er de mer opptatt av jordmordekning, skoleutbygging og helsestell. En må ikke være opptatt av vei for å bli engasjert i politikk. Det er viktig at også kvinnene er representert i politikken, sier Gimse.

Gimse forteller at hun ofte møter motforestillinger blant kvinner som at møter er på kveldstid slik at det trengs barnevakt og at møter tar lang tid. Dette er momenter som Gimse mener det er mulig å gjøre noe med.