Under kommunestyret i Melhus sist tirsdag kom arbeidsutvalget fra råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne for å snakke om hvor viktig det er med universell utforming.

–Vi er borgere på lik linje med andre, men har enkelte forutsetninger som er litt annerledes, sa Terje Karlsrud som er blind.

Universell utforming innebærer blant annet å lage bygninger og gater slik at også funksjons-hemmede kan ta seg fram.

Rådet

Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne er et kommunalt organ, og representanter er oppnevnt fra ulike organisasjoner.

Arbeidsutvalget består av Anna Lina Mørreaunet Holm (KrF) som også leder komité for helse og omsorg og er kommunestyrerepresentant, Terje Karlsrud og Ragnhild Urdshals Høyem.

Sistnevnte satt i mange år i Melhus kommunestyre, og er rullestolbruker.

Podiet i kommunestyresalen var lite tilrettelagt for rullestolbrukere, men ved å midlertidig flytte vekk talerstolen, ble det plass.

Rådet har blant annet vært på befaring til Høvdingplassen for å se på tilrettelegging for funk-sjonshemning, og har gitt tilbakemelding til huseier om dører som er tunge å åpne.

Envinas søppelsystem utenfor blokker skaper også utfordringer da containere kan være vanskelige å bruke for rullestolbrukere. Mørreaunet Holm fortalte at ting fungerer nå.

– Å rådføre seg med rådet, er kvalitetssikring, sa Mørreaunet Holm.

I orienteringa til kommunestyret pekte Karlsrud på at det er lovfestet at kommunene skal ha råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

– Vi jobber ut fra at min funksjonshemning oppstår når det er et gap mellom min funksjons-hemning og samfunnets krav, sa Karlsrud.

Stor utvikling

Karlsrud pekte på at det har skjedd en enorm utvikling fra at ungene lekte på tunet til at omtrent alle unger går i barnehage.

I tillegg sender staten offentlige oppgaver over til kommunene, og Karlsrud sa at det nødvendigvis ikke fulgte penger med.

Mørreaunet Holm fulgte opp ved å vise til at staten ønsker at kommunene skal ta over ansvaret for hjelpemidler.

Rådet gir også høringssvar på ulike utspill fra statlig hold, og Mørreaunet Holm nevnte den nye byggeforskrifta som regjeringa ønsker skal forenkle husbygging.

Dessuten har rådet kommet med innspill om sentrumsplanen og om prosjektet 100 år i eget hjem.

UNDERSØKT: Rådet har sett på tilgjengeligheten for funksjonshemmede i Høvdingplassen i Melhus sentrum. Foto: Gunn Heidi Nakrem