– Det er litt høyt tall, sier enhetsleder Monica Brækken om de siste smittetallene for covid-19 i Melhus.

Stadig flere

Onsdag fikk Melhus kommune melding om en ny positiv PCR-test og tre positive hurtigtester. Enda flere ble det på torsdag for da fikk kommunen melding om seks positive PCR-tester.

– Tre av de seks var tidligere meldt som positive hurtigtester, sier Brækken.

Det er først når det er avlagt PCR-test som er en mer omfattende test enn selvtest/hurtigtest, at det blir registrering i Folkehelseinstituttet register.

Antall smittetilfeller for Melhus totalt er nå på 295. Enhetslederen forteller at hun ikke sitter på detaljer om det er barn eller voksne som er smittet, men tidligere på torsdagen sa hun at det er skoler som er berørt.

– En må forvente et litt høyere smittetall nå, og det er ikke unaturlig når flere tester seg. Om det begynner å bli tosifrede antall smittede pr. dag, må vi se på om det er en sammenheng, sier Brækken.

Kommunen har dialog med de smittede, og Brækken opplyser at smittesporingsteamet følger opp inntil den smittede svarer på telefon. Med de nye koronareglene, kan nærkontakter teste seg ut av karantene slik at de kan dra på jobb eller skole igjen.

Pass på

Det sterke rådet fra enhetslederen er at folk har god håndhygiene, hoster i armkroken, holder seg hjemme om de er syke og tester seg om de mistenker at de har fått covid-19.

– Hvis folk er syke, bør de ikke være der det er mye folk eller dra på besøk, sier Brækken.

Ikke hamstre selvtester

Kommunen har egen teststasjon, og leverer også ut selvtester på Melhus bibliotek seks dager i uka. Søndager er det utlevering i servicesenteret når det er kinodag.

– Folk kan hente tester på biblioteket, men vi ber innstendig om at folk ikke tar med mer enn nødvendig. Testene er ikke holdbare i kjøkkenskapet, og en skal derfor ikke ta med et lager av tester for sikkerhets skyld, forteller Brækken.

I verste fall kan selvtesten gi galt resultat fordi den har ligget for lenge hjemme hos folk. Brækken forklarer at flere tester er pakket sammen i folie, og at det legges fram tester enkeltvis til henting på biblioteket. Når folien der det altså ligger flere enkelttester sammen, blir åpnet kan det bli begrenset holdbarhet på selvtestene. Brækken opplyser at kommunen fyller på med selvtester på biblioteket slik at de skal være nok når folk kommer for å hente en test.