Slik beskriver Gaula fiskeforvaltnings Torstein Rognes forholdet mellom den lokale forvaltninga og forskningsmiljøet for en del år tilbake.

Nå er derimot situasjonen en helt annen.

– Avhengig av hverandre

Tirsdag ettermiddag var han invitert til et fagseminar i regi av Norsk institutt for naturforskning (NINA) for å dele sine lokale erfaringer fra forskningssamarbeidet dem imellom foran en sal med over 220 forskere og tilhørende.

Hun peker på at naturforskningen er vel så mye avhengig av den erfaringsbaserte kunnskapen som den vitenskapelige, og at denne typen samarbeid nå er blitt normalen. Det er også blitt lovfestet med lokal deltagelse i en del type prosjekter.

– Målet for oss er å vise de yngste og nyeste forskerne hvordan man går fram for å få til dette. Den lokale deltagelsen i forskningsprosjektene er blitt svært viktig for oss. Vi får benyttet oss av lokalkunnskapen, vi knytter tettere personlige bånd og får mer aksept for det vi holder på med. Resultatene tas også lettere i bruk.

I alle ledd

Den lokale forvaltninga i Gaula har nå et tett samarbeid med forskningsinstitusjonen rundt laksebestanden, og de er involvert i prosjektene helt fra starten.

– Nå er vi med i alle ledd – både i utarbeidelsen av prosjektene, gjennomføringen, feltrapporteringen og evalueringen. Det er svært verdifullt for oss begge.

Smilte ut døra

NINA-direktøren var strålende fornøyd med fagseminaret, som hadde inviterte gjester fra forskjellige deler av naturforvaltningen. Både rovvilt og laks ble diskutert.

– Dette med lokal deltagelse er et hjertebarn for meg, jeg kommer selv fra bygda, sier hun til Trønderbladet.

– Privilegerte

Rognes selv ga uttrykk for at samtalene hadde vært svært interessante.

– Ja, i aller høyeste grad. Det er veldig viktig for oss i elvene med tett samarbeid. Lakseforvaltningen innebærer mange forskjellige tema og fagfelt, og da er vi privilegerte som har et forskningsmiljø så tett på. De er stort sett alltid på jobb, og det er en stor fordel. Vi har virkelig fått mer praktisk nytte av forskninga, sier han.

Godt over 200 forskere fulgte spent med under samtalene om lokale erfaringer på NINA-huset i Trondheim, institusjonens hovedkontor i Norge. Foto: NINA/Facebook Foto: NINA/Facebook