Like fullt er han frustrert over kommunale byggeprosjekter som ofte ender opp med å koste mer enn det som opprinnelig lå inne i budsjettet. Det samme skjedde med det nye sykehjemskjøkkenet som bygges på Støren i disse dager.  Og nå er det klart at Soknes barnehage blir 8,4 millioner kroner dyrere enn det som lå inne i budsjettet.

Var forberedt på økning

Dermed var både administrasjonen og politikerne forberedt på at de måtte pøse på mer penger for å betale for den nye barnehagen på Støren, som skal åpne neste høst. I budsjettet lå den inne med et prisanslag på 24,7 millioner kroner. Nå har anbudene kommet inn, og barnehagen anslås å koste 33, 1 millioner kroner. Altså nesten 8,4 millioner kroner mer.

Moen viser til at det er noen ekstrakostnader med dette prosjektet, i og med at leiren må reguleres, bygningene rives og det må bygges gang- og sykkelvei. De ekstrakostnadene beløper seg til 1,9 millioner kroner.

- Fortsatt er det over seks millioner mer enn budsjettert?

Vil ha Nye Barnehager

Til tross for at prisene er like for alle kommuner, skulle Moen gjerne sett at de kunne forenklet disse prosessene og dermed fått ned prisene. Han kunne gjerne tenkt seg at det å bygge barnehager kunne blitt mer standardisert, slik at man ikke hadde behøvd å ta inn arkitekter på hver enkel barnehage som skal bygges i landet.

- Jeg kunne tenkt meg et "Nye Barnehager", ala Nye Veier, som tok seg av dette. Vi kunne sagt hvor mange plasser vi trenger i barnehagen, og de kunne sørge for at alt skjedde i henhold til krav. Det burde vært mer standardisert enn det er i dag. Kommunene kunne samarbeidet om å få ned kostnadene. Ofte er tomtene som brukes kvadratiske, flate og like.

Moen viser til at stadig flere kommuner hopper over prosjekteringsfasen selv, og heller overlater dette til det byggefirmaet som ender opp med å få anbudet. Det kan gi rimeligere løsninger.

- Ikke spesielt dyrt

Rådmann Knut Dukane viser til at det anslaget på 24,7 millioner kroner som lå inne, hadde ligget fast i ganske lang tid, og at de var forberedt på at det kunne bli dyrere.

- Synes du at offentlige bygg ofte blir veldig dyre?

- Jeg tenker ikke at dette er en urimelig pris. Vi legger ikke opp til at man skal bygge noe råflott. Det er mange hensyn som skal balanseres, for eksempel miljø og inneklima. Når man ser på kvadratmeterprisen på andre offentlig bygg, er ikke dette spesielt dyrt, sier Dukane.