Kostbar sikring av Kvål mot kvikkleireskred, fører til at melhuspolitikerne velger å prioritere Ler foran Kvål når det gjelder barnehageutbygging.

Kvål

– Det er ikke slik at barnehagen på Kvål skal legges ned. Ny barnehage kommer på Ler, og vi har vedtatt at det skal bygges ny barnehage på Korsvegen. En gang i framtida blir det ny barnehage på Kvål, men altså ikke nå, sier ordfører Gunnar Krogstad.

Krogstad legger til at behovet for en barnehage og ny skole, blir vurdert når boligbygginga på Hermanstad kommer i gang.

Kommunestyret har ønsket en ny barnehage som kan erstatte Rosmælen barnehage og avdelinga i Sorenskrivergården. Sweco har lagt fram en rapport viser at det må omfattende sikringstiltak til på Kvål for å hindre leirskred. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt et forsiktig anslag på at dette vil koste 40 millioner kroner, og har signalisert at sikring står langt nede på prioriteringslista fordi NVE mener det er lite samfunnsøkonomisk lønnsomt å sikre der nå. Dessuten mener NVE at det kan bli en belastning at det må kjøres mye masse til og fra Kvål under sikringsarbeidet.

– Det blir et folkemøte om Sweco-rapporten, og sannsynligvis i løpet av våren. Folk kan gjerne stille spørsmål om grunnforhold, barnehage og gang- og sykkelvei, sier ordfører Krogstad.

Assisterende rådmann Morten Bostad har understreket at det er trygt å bo på Kvål selv om Sweco-rapporten viser at det er kvikkleire i nærheten av Rosmælen skole og barnehage samt Trønder-Lyns idrettsanlegg.

Ler

Rådmannen har sett litt på hvor det er størst behov for ny barnehage, og viser til at det er stort behov i den sørlige delen av Melhus.

Melhus formannskap har enstemmig anbefalt kommunestyret å gå for at den nye barnehagen på Ler står ferdig 1. juni 2019. Tidligere har kommunestyret satt av 40 millioner kroner til ny barnehage. Formannskapet vil at det skal settes av en million kroner til gjennomføring av blant annet funksjonsanalyse, og at det engasjeres en assisterende prosjektleder.

Arealet rådmannen peker på som aktuelt, er et område på ni dekar som ligger bak Flå eldresenter. Rådmannen mener arealet er stort nok til å romme en barnehage og en eventuell utvidelse av eldresenteret. Når ny E6 står ferdig, tror rådmannen at en barnehage på Ler kan bli ekstra attraktiv fordi Ler får avkjøring fra E6.

Les også: Store barnekull i Soknedal vekker oppsikt

Hovin

Hovin barnehage har fortsatt stor pågang av søkere, og har ikke klart å gi plass til alle ifølge rådmannen. I fjor fikk foreldre på Hovin beskjed om at ungene deres var kommet inn i barnehage annet sted i kommunen. Kommunen er i ferd med å sette opp ei midlertidig brakke for å skaffe nok plasser hos Hovin barnehage.

På Lundamo har kommunen ifølge rådmannen ikke satt av tomt til ny barnehage.